NM Espresso: despre instituirea stării de urgență în Moldova, coaliția PSRM-PDM și noul guvern „coronavirusat”
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre instituirea stării de urgență în Moldova, coaliția PSRM-PDM și noul guvern „coronavirusat”

Coronavirusul: situația, măsurile, ajutorul

Situația 

De sâmbătă până luni, numărul celor infectați cu noul coronavirus din Moldova a crescut cu 16 persoane – până la 29. De menționat că majoritatea celor care s-au îmbolnăvit (14) s-a infectat în Moldova. Ministerul Sănătății a comunicat și despre primul caz de vindecare din Moldova a unei persoane dintre cele care s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Stare de urgență

Guvernul a propus instituirea situației de urgență în Moldova. Decizia trebuie să fie adoptată de către parlament. Despre ce înseamnă regimul stare de urgență, noi am descris în articolul «От эвакуации граждан до нормирования продуктов» („De la evacuarea cetățenilor până la raționalizarea alimentelor”).

Măsurile 

Teatrele, muzeele și bibliotecile din Moldova au fost închise. Calea Ferată a Moldovei și-a anulat cursele spre București, Odessa, Moscova și Sankt-Petersburg. La Chișinău au fost anulate examenele pentru permisul de conducere. Judecătoriile din capitală vor organiza ședințe doar în cazuri excepționale. Primăria de Chișinău a propus să fie gratuite călătoriile cu troleibuzele. Însă călătoria cu troleibuzul va fi posibilă doar în baza unor permise speciale.

La 16 martie, la Chișinău au funcționat doar băncile, farmaciile și magazinele de produse alimentare. Din această cauză, troleibuzele și autobuzele erau semipustii. Despre modul în care sunt respectate regulile de carantină în supermarketurile din Chișinău puteți vedea și citi în reportajul foto al NM. 

Transnistria și-a închis frontierele. La fel, în regiune au fost închise școlile, grădinițele și sălile de sport, au fost interzise activitățile de divertisment.

Pedeapsa

Proprietarul unui magazin de produse chimice din Chișinău a fost amendat cu 75 de mii de lei din cauza că a încălcat măsurile de carantină instituite de autorități.

Ajutorul

Autoritățile au anunțat, unde se pot adresa după ajutor cetățenii Republicii Moldova care, din cauza închiderii frontierelor, au rămas blocați în zonele de tranzit sau în aeroporturi. De la 16 martie, la primăria Chișinău a început să funcționeze o celulă de criză care, în timpul carantinei, va oferi ajutor persoanelor în etate, celor singure și celor cu dizabilități.

Primăria Chișinău va deschide conturi bancare pentru colectarea mijloacelor destinate combaterii coronavirusului. De asemenea, în țară vor începe să fie colectate mijloace pentru a acorda ajutor medicilor și personalului medical care îi tratează pe cei bolnavi de coronavirus.

La ce ne putem aștepta

Multe depind acum de responsabilitatea fiecărui cetățean al țării: cu cât mai repede vom conștientiza că neglijența în această situație poate costa viața persoanelor apropiate, cu atât mai mici vor fi pierderile cu care Moldova va depăși pandemia. Șeful Biroului OMS din Moldova a povestit pentru NM, de ce din cauza Covid-19, autoritățile iau măsuri radicale și de ce situația devine „cu mult mai dură” după apariția primelor cazuri de infectare pe teritoriul țării (interviul video poate fi vizionat aici).

Vecinii 

În România a fost instituită situație de urgență. În Ucraina au fost anunțate două cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. În total, conform datelor oficiale, acolo sunt cinci persoane bolnave. În Rusia, au fost confirmate 30 de cazuri noi de coronavirus, în total sunt 93. Rusia își închide frontierele pentru cetățenii străini. Și UE intenționează să închidă intrarea în țară pentru cetățenii țărilor din afara Uniunii Europene.

Pe fondul coronavirusului: coaliția PSRM-PDM

Socialiștii și democrații au semnat la 16 martie acordul de coaliție. Cei de la PDM au declarat că „își asumă angajamentul pentru guvernarea țării împreună cu PSRM”. Colegii de coaliție au împărțit fotoliile din guvern aproape 50 la 50: PDM s-a ales cu patru ministere și funcția de vicepremier pentru reintegrare. În mai puțin de o oră de la anunțarea coaliției, aceștia au depus jurământul. Despre ceea ce se știe cu privire la noii miniștri, puteți citi aici.

Foștii miniștri n-au rămas fără lucru: trei din ei au devenit consilieri ai președintelui.

Noul guvern a fost numit în rețelele sociale „coronavirusat”. Iar NM a analizat, de ce autoritățile nu au anulat alegerile din Circumscripția Hâncești, în pofida focarului de coronavirus de acolo și de ce în condiții extreme, trebuia schimbată radical componența guvernului. Despre aceasta – în articolul «Пока все в масках» („În timp ce toți poartă mască”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 martie

Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu va susține tradiționalul briefing despre situația privind coronavirusul în Moldova.

Va avea loc ședința Biroului permanent al parlamentului.

Asociația Patronală a Subiecților Comerțului Interior „PROBIZ” va susține o conferință de presă în cadrul căreia vor comunica despre modul în care rețelele comerciale vor asigura securitatea clienților. 

Compania iData va prezenta rezultatele unui studiu privind percepția și atitudinea față de Covid-19 în Moldova

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: