NM Espresso: despre „pata albă cu Voronin și Dodon”, perchezițiile în dosarul despre delapidările de la CFM și despre o parcare în centrul Chișinăului
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre „pata albă cu Voronin și Dodon”, perchezițiile în dosarul despre delapidările de la CFM și despre o parcare în centrul Chișinăului

Electorală

CEC a înregistrat Partidul „Democrația Acasă”, condus de Vasile Costiuc, pentru participarea la alegerile parlamentare. Această formațiune politică a devenit cel de-al 11-lea candidat electoral. 

Iar blocul lui Renato Usatîi a intrat oficial în cursa electorală și și-a prezentat programul de guvernare. Acesta prevede, printre altele, interzicerea cetățeniei duble pentru persoanele cu funcții de răspundere, pentru judecători și colaboratorii structurilor de forță, înăsprirea sancțiunilor pentru corupție și anularea imunității de deputat.

Dodon

Igor Dodon, liderul PSRM, este sigur că blocul PCRM-PSRM are toate șansele să obțină majoritatea în viitorul parlament, de aceea „pe eșichierul de dreapta e isterie”. Într-un interviu acordat postului de televiziune GRT din Găgăuzia, Dodon a mai spus, de ce nu trebuie votați cei de dreapta și „toate aceste partide mărunte de stânga” și de ce găgăuzii ar trebui să-l creadă. Despre toate acestea – în articolul «У Запада здесь белое пятно с Ворониным и Додоном» („Occidentul are aici o pată albă cu Voronin și Dodon”). 

În același timp, Dodon a anunțat că săptămâna viitoare, Moldova trebuie să primească un nou lot umanitar de vaccin Sputnik V din Rusia. Iar până la sfârșitul lunii iunie, potrivit afirmațiilor sale, Moldova va putea încheia un acord cu privire la achiziționarea a 1 milion de doze de acest vaccin.

Transnistria

Președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu intermediarii și observatorii în negocierile privind reglementarea transnistreană în frunte cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, ei au discutat în cadrul întrevederii despre perspectivele soluționării pașnice a conflictului cu menținerea integrității teritoriale a Moldovei.

Și Vadim Krasnoselski, liderul Transnistriei, a avut o întrevedere cu intermediarii și observatorii la negocieri. Acesta a menționat că „discuția a fost dificilă, dar de fond”. Potrivit afirmațiilor lui Krasnoselski, Tiraspolul insistă asupra soluționării tuturor problemelor cu Chișinăul în cadrul formatului de negocieri „5+2” (intermediarii și observatorii plus părțile conflictului): „Poziția noastră este univocă și constantă: poporul trebuie să decidă soarta țării. Transnistria este un stat democratic și formatul de negocieri care a fost ales constituie un exemplu al democrației”.

CFM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a efectuat percheziții în dosarul despre schemele frauduloase de la întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). S-au făcut percheziții la câteva firme, dar și în locuințele fondatorilor și șefilor companiilor implicate în delapidări.

Oleg Tofilat, noul director al CFM, a comunicat într-un interviu pentru NM (video), când această întreprindere va începe să achite restanțele la salarii și de ce pentru aceasta e nevoie de noroc. Tofilat a mai spus că intenționează să se ocupe în primul rând de planul de retragere a CFM din situația critică în care s-a pomenit întreprinderea.

Nistru

Construcția noilor centrale hidroelectrice de către Ucraina pe Nistru va avea ca rezultat distrugerea florei și a faunei râului, dar și va afecta calitatea apei pe care o primesc locuitorii Moldovei. Despre aceasta se menționează într-un raport prealabil al experților PNUD. Aceștia au mai ajuns la concluzia că din cauza acestor centrale hidroelectrice, volumul de apă în Nistru s-a redus cu 10%, iar nivelul maxim de apă în perioada viiturilor de primăvară s-a redus cu 38%.

Chișinău

Pe strada 31 August din centrul Chișinăului au fost inițiate lucrările de construcție a unei parcări multietajate cu plată. Noua parcare va fi construită de o firmă privată alături de blocul al doilea de studii al Universității Tehnice, care a și oferit terenul pentru parcare. NM a analizat, de ce experții au criticat ideea unor astfel de parcări și cum primăria o apără.

Situația epidemiologică

69 de cazuri noi de coronavirus s-au depistat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5111 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns la 255 354 de persoane. 247 830 dintre acestea s-au vindecat, 6125 au decedat (5 – în ultimele 24 de ore). 1399 de persoane bolnave continuă să se trateze, 75 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 10 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Imunizare

Maratoane ale imunizării se vor desfășura în acest weekend, la 5 și 6 iunie, la Edineț și Briceni. Vor putea să se vaccineze toți doritorii, conform criteriului „primul venit, primul servit”.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 4 iunie

Va avea loc ședința CEC.

Banca Națională va susține o conferință de presă despre metodele de relansare a economiei după pandemie.

Ministerul Sănătății va comunica în cadrul unei conferințe de presă despre imunizarea în Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: