NM Espresso: despre polemicile aprinse în jurul inițiativelor PAS, alegerea procurorului general de către popor și despre podurile de pe Prut și Nistru
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre polemicile aprinse în jurul inițiativelor PAS, alegerea procurorului general de către popor și despre podurile de pe Prut și Nistru

Procurorul general

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul de lege elaborat de PAS, care permite demiterea procurorului șef. Procuratura Generală consideră că autorii inițiativei, de fapt, ar urmări introducerea unui mecanism pentru concedierea procurorului general „cu implicare directă a instituțiilor politice”. De asemenea, Procuratura Generală a atras atenția la „urgența” acțiunilor partidului de guvernare și „discursurile publice agresive din partea unor politicieni și demnitari cu rang înalt în adresa procurorului general”.

Miercuri, la Parlament, s-au desfășurat audieri publice cu privire la proiectul de lege respectiv. Cine este participantul la discuții care a propus „să fie împușcați” toți procurorii incomozi puterii, de ce mulți consideră că proiectul elaborat de PAS – este o tentativă de a-l presa pe procurorul general Alexandr Stoianoglo și ce nu au împărțit ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și deputatul socialist Vasile Bolea – în reportajul NM „Haideți atunci să luăm mitraliera și să îi împușcăm pe toți” («Давайте тогда возьмем пулемет и всех расстреляем»).

Între timp, fracțiunea Partidului „ȘOR” a propus modificarea Constituției astfel ca aceasta să permită alegerea direct de către popor a procurorului general. Potrivit formațiunii, inițiativa va contribui la independența procurorului șef și al Procuraturii față de influențele politicului și va crește încrederea oamenilor.

Iar speakerul Parlamentului Igor Grosu a anunțat că Stoianoglo este așteptat pe 20 august, în Parlament, cu un raport privind ancheta în dosarul „furtul miliardului”.

Procurorul Găgăuziei

S-au aprins spiritele nu doar în jurul inițiativelor PAS cu privire la procurorul general, dar și în jurul propunerilor PAS cu privire la excluderea procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Adunarea Populară a Găgăuziei a calificat inițiativa drept „precedent periculos”, însă ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în urma audierilor de la Parlament, a declarat că va continua să insiste pe excluderea procurorului Găgăuziei din CSP.

TV

Speakerul Igor Grosu a declarat că autoritățile intenționează să modifice activitatea companiei naționale de televiziune și să desfășoare o evaluare din punct de vedere profesional a Consiliului Audiovizualului.
„Și acolo va trebui să ajungem (postul de televiziune Moldova 1), a declarat Grosu și a adăugat că postul național de televiziune nu lucrează în interesul societății.

Poduri

Moldova intenționează să demareze negocierile cu România cu privire la reconstrucția podului rutier de frontieră Giurgiulești-Galați peste rîul Prut. Inițiativa a fost aprobată de Comisia politică externă și integrare europeană. De asemenea, deputații au aprobat propunerea cu privire la inițierea negocierilor cu România cu privire la construcția unui pod nou peste Prut, care va lega Ungheniul din România cu Ungheniul din Moldova. De asemenea, Comisia politică externă a parlamentului a aprobat proiectul de construcție a unui pod transfrontalier peste Nistru, la frontiera Moldovei cu Ucraina prin satul Cosăuți, raionul Soroca. Noul pod ar urma să unească sistemul rutier al celor două țări și să crească rolul Moldovei în calitate de legătură între statele UE și CSI.

Franța

Cetățenii moldoveni care lucrează sau au lucrat în Franța ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din această țară. Autoritățile din Moldova intenționează să inițieze discuții în acest sens cu conducerea Franței. Moldova a semnat până în prezent astfel de acorduri cu 14 state, printre care Austria, Cehia, Polonia, Germania, Turcia, Belarus și România.

Ucraina

Ucraina a simplificat regulile de intrare în țară pentru străini: în prezent, pentru a intra în țară și a evita autoizolarea pentru două săptămâni, este suficient să prezentați un document care să ateste că ați fost imunizat cu o singură doză de vaccin anti-Covid, aprobat de OMS.

Pandemia de coronavirus

În Moldova continuă să crească numărul de infectări zilnice cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, în țară au fost confirmate 485 cazuri noi. Cele mai multe – în Chișinău (147), Transnistria (52), Bălți (23), Ialoveni (21) și Leova (20). Din cauza complicațiilor de sănătate provocate de Covid au decedat încă opt persoane. Sunt în tratament 2294 de oameni, 47 dintre care – în stare gravă. Patru persoane sunt conectate la aparate de respirație dirijată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 august

  • Se va desfășura ședința Guvernului
  • În Parlament se vor desfășura audieri publice cu privire la modificările propuse la Legea despre CNA
  • La Chișinău se va desfășura un forum consacrat tinerilor

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: