noi.md

NM Espresso: despre polemicile aprinse în jurul inițiativelor PAS, alegerea procurorului general de către popor și despre podurile de pe Prut și Nistru

Procurorul general

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul de lege elaborat de PAS, care permite demiterea procurorului șef. Procuratura Generală consideră că autorii inițiativei, de fapt, ar urmări introducerea unui mecanism pentru concedierea procurorului general „cu implicare directă a instituțiilor politice”. De asemenea, Procuratura Generală a atras atenția la „urgența” acțiunilor partidului de guvernare și „discursurile publice agresive din partea unor politicieni și demnitari cu rang înalt în adresa procurorului general”.

Miercuri, la Parlament, s-au desfășurat audieri publice cu privire la proiectul de lege respectiv. Cine este participantul la discuții care a propus „să fie împușcați” toți procurorii incomozi puterii, de ce mulți consideră că proiectul elaborat de PAS – este o tentativă de a-l presa pe procurorul general Alexandr Stoianoglo și ce nu au împărțit ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și deputatul socialist Vasile Bolea – în reportajul NM „Haideți atunci să luăm mitraliera și să îi împușcăm pe toți” («Давайте тогда возьмем пулемет и всех расстреляем»).

Între timp, fracțiunea Partidului „ȘOR” a propus modificarea Constituției astfel ca aceasta să permită alegerea direct de către popor a procurorului general. Potrivit formațiunii, inițiativa va contribui la independența procurorului șef și al Procuraturii față de influențele politicului și va crește încrederea oamenilor.

Iar speakerul Parlamentului Igor Grosu a anunțat că Stoianoglo este așteptat pe 20 august, în Parlament, cu un raport privind ancheta în dosarul „furtul miliardului”.

Procurorul Găgăuziei

S-au aprins spiritele nu doar în jurul inițiativelor PAS cu privire la procurorul general, dar și în jurul propunerilor PAS cu privire la excluderea procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Adunarea Populară a Găgăuziei a calificat inițiativa drept „precedent periculos”, însă ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în urma audierilor de la Parlament, a declarat că va continua să insiste pe excluderea procurorului Găgăuziei din CSP.

TV

Speakerul Igor Grosu a declarat că autoritățile intenționează să modifice activitatea companiei naționale de televiziune și să desfășoare o evaluare din punct de vedere profesional a Consiliului Audiovizualului.
„Și acolo va trebui să ajungem (postul de televiziune Moldova 1), a declarat Grosu și a adăugat că postul național de televiziune nu lucrează în interesul societății.

Poduri

Moldova intenționează să demareze negocierile cu România cu privire la reconstrucția podului rutier de frontieră Giurgiulești-Galați peste rîul Prut. Inițiativa a fost aprobată de Comisia politică externă și integrare europeană. De asemenea, deputații au aprobat propunerea cu privire la inițierea negocierilor cu România cu privire la construcția unui pod nou peste Prut, care va lega Ungheniul din România cu Ungheniul din Moldova. De asemenea, Comisia politică externă a parlamentului a aprobat proiectul de construcție a unui pod transfrontalier peste Nistru, la frontiera Moldovei cu Ucraina prin satul Cosăuți, raionul Soroca. Noul pod ar urma să unească sistemul rutier al celor două țări și să crească rolul Moldovei în calitate de legătură între statele UE și CSI.

Franța

Cetățenii moldoveni care lucrează sau au lucrat în Franța ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din această țară. Autoritățile din Moldova intenționează să inițieze discuții în acest sens cu conducerea Franței. Moldova a semnat până în prezent astfel de acorduri cu 14 state, printre care Austria, Cehia, Polonia, Germania, Turcia, Belarus și România.

Ucraina

Ucraina a simplificat regulile de intrare în țară pentru străini: în prezent, pentru a intra în țară și a evita autoizolarea pentru două săptămâni, este suficient să prezentați un document care să ateste că ați fost imunizat cu o singură doză de vaccin anti-Covid, aprobat de OMS.

Pandemia de coronavirus

În Moldova continuă să crească numărul de infectări zilnice cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, în țară au fost confirmate 485 cazuri noi. Cele mai multe – în Chișinău (147), Transnistria (52), Bălți (23), Ialoveni (21) și Leova (20). Din cauza complicațiilor de sănătate provocate de Covid au decedat încă opt persoane. Sunt în tratament 2294 de oameni, 47 dintre care – în stare gravă. Patru persoane sunt conectate la aparate de respirație dirijată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 19 august

  • Se va desfășura ședința Guvernului
  • În Parlament se vor desfășura audieri publice cu privire la modificările propuse la Legea despre CNA
  • La Chișinău se va desfășura un forum consacrat tinerilor

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: