Moldova și războiul
Potrivit datelor serviciilor de informații ale SUA, «Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat în Ucraina, în timpul căruia intenționează să atingă obiectivele dincolo de Donbas». Este vorba inclusiv despre extinderea coridorului terestru prin regiunile din sudul Ucrainei până în Transnistria.
Comentând informațiile respective, cei de la Ministerul Apărării al Moldovei au anunțat că deocamdată nu văd «riscurile răspândirii războiului pe teritoriul țării noastre».
Iar în Transnistria a fost prelungit «codul roșu» de alertă teroristă până la 25 mai. Autoritățile din regiunea transnistreană consideră că pericolul provocărilor încă se menține și e prea devreme să fie anulate restricțiile.
Riscul unui război îi îngrijorează cel mai mult astăzi pe locuitorii Moldovei. În același timp, potrivit unui sondaj de opinie, un sfert din populația țării consideră că vinovat de conflictul militar din Ucraina este președintele Rusiei Vladimir Putin, 19% — SUA, 13% — conducerea Ucrainei. Peste 40 la sută dintre respondenți consideră că invadarea Ucrainei de către Rusia este nejustificată, tot cam atâția nu sunt de aceeași părere. Ce altceva dezbină societatea moldovenească — aflați din articolul «Виноват Путин. Или не Путин?» («Vinovat este Putin. Sau nu Putin?»).
Războiul din Ucraina
Ucraina a anunțat că va suspenda fluxul de gaze naturale rusești prin stația de măsurare a gazelor naturale din regiunea Luhansk, controlată de trupele rusești. Această stație furnizează aproape o treime din gazele naturale care tranzitează teritoriul ucrainean către Europa. Cei de la «Gazprom» au declarat că nu văd în acest caz impedimente pentru continuarea tranzitării gazelor naturale.
SUA a simplificat procedura de livrare a armamentului în Ucraina în anii 2022-2023, iar în caz de necesitate, și în țările din Europa de Est. SUA vor furniza arme și tehnică militară acestor țări cu o amânare îndelungată a plăților.
Noul nostru reportaj video de la războiul din Ucraina a fost realizat în Harkov. Încă din prima zi a războiului, acest oraș se află în zona acțiunilor militare și este bombardat aproape în fiecare zi. Cum se salvează de bombardamente locuitorii din sectorul cel mai populat al orașului Harkov — aflați din materialul video «Жизнь в метро под бомбами» («Viața în metrou, sub bombardamente»).
Moldova și ONU
Președintele Maia Sandu a discutat la Chișinău cu Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, despre consecințele războiului din Ucraina pentru Moldova și despre proiectele de dezvoltare a țării noastre. Sandu a remarcat că autoritățile moldovenești «mizează pe cooperarea cu ONU pentru a răspunde mai eficient la numeroasele provocări cu care se confruntă țara noastră».
9 Mai
După sărbătorirea Zilei Victoriei, 103 persoane s-au ales cu amenzi din cauza utilizării panglicii Sf. Gheorghe, au anunțat forțele de ordine. Printre cei care au încălcat interdicția sunt 10 deputați și episcopul de Bălți și Fălești Markel.
Cum a fost marcată ziua de 9 Mai la Chișinău, Bălți și Comrat, cui și de ce i se rupe inima în Găgăuzia și ce este considerat la Bălți «de importanță vitală» pentru Moldova — aflați din reportajul NM «Не портьте праздник» («Nu ne stricați sărbătoarea»).
Politica
Potrivit unui sondaj de opinie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în parlament ar accede aceleași patru formațiuni politice care sunt reprezentate și acum în legislativ. De notat că rezultatele Blocului PCRM-PSRM este comparabil cu cele obținute la alegerile anticipate din luna iulie 2021 (21,17% atunci și 30,3% acum), partidul «Șor» și-a îmbunătățit pozițiile (de la 5,7% până la 7,8%), PAS și le-a înrăutățit (de la 52,8% până la 29,1%). La sondaj nu au participat locuitorii din regiunea transnistreană și diaspora moldovenească din străinătate.
JusticeInside
NM continuă proiectul special «JusticeInside. Oamenii din interiorul sistemului». În noua ediție — «Судьи тоже имеют право на протест» («Și judecătorii au dreptul la protest») — istoria magistratei Victoria Sanduța care a contestat la Curtea Constituțională acțiunile ilegale ale președintelui judecătoriei, care critică deschis situația din sistemul judecătoresc și care s-a pomenit «izolată» din această cauză.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 mai
- Ședința guvernului și cea a CEC.
- Conferința de presă a primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban.