NM Espresso: despre primele 100 de zile ale guvernului Gavrilița, demisia membrilor CAA și despre achitarea „asasinilor lui Plahotniuc”
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre primele 100 de zile ale guvernului Gavrilița, demisia membrilor CAA și despre achitarea „asasinilor lui Plahotniuc”

Președintele

Președintele Maia Sandu și-a expus opinia despre majorarea de 2,5 ori a tarifului la gazele naturale. Sandu a spus că înțelege îngrijorarea pe care această majorare a provocat-o populației. În această situație, potrivit afirmațiilor președintelui, guvernul a întreprins măsuri corecte, alocând o sumă importantă pentru compensarea noului tarif pentru cetățeni. „Dacă vom fi solidari și vom avea grijă unii de alții, vom depăși această perioadă dificilă”, a calmat Sandu populația.

Tarifele

Conform prognozelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, din cauza scumpirii gazelor naturale,  tariful pentru agentul termic va crește cu cel puțin 60%. În același timp, cei de la minister au menționat că guvernul va compensa parțial această creștere.

Guvernul

Premierul Natalia Gavrilița a prezentat un raport despre primele 100 de zile de activitate a guvernului. Potrivit raportului, în primele luni de activitate, guvernul s-a axat pe patru direcții: pandemia, inflația, corupția și banii. NM a relatat pe scurt, ce a reușit guvernul să realizeze în această perioadă, potrivit afirmațiilor premierului. 

Parlamentul

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege al PAS, care interzice orice publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv a loteriei. La fel, parlamentul a aprobat în lectură finală un proiect de lege „cu privire la digitalizarea economiei” care, printre altele, va permite investitorilor străini  să întocmească actele moldovenești în regim online. Totodată, parlamentul a lipsit de îndemnizațiile unice lucrătorii medicali nevaccinați, care s-au îmbolnăvit de Covid.

CAA

Majoritatea parlamentară a declarat nesatisfăcătoare activitatea Consiliului Audiovizualului (CAA) și a demis șapte membri ai CAA. Cum speakerul Igor Grosu a mustrat CAA, cum discuțiile au fost însoțite de problema lingvistică și cine a plâns de supărare din cauza „domnilor deputați” – aflați din reportajul NM «Вы хорошо знаете, сколько вранья льется из наших телевизоров» („Știți foarte bine, câte minciuni se revarsă din televizoarele noastre”).

Cadrele

Alexandru Ciubuc a fost numit în funcția de director general interimar al celui mai mare operator de telefonie din Moldova „Moldtelecom”. Agenția Proprietății Publice a comunicat că noua conducere va evalua activitatea întreprinderii de stat pentru ultimii doi ani.

Stoianoglo

Consiliul Superior al Procurorilor a amânat pentru o săptămână chestiunile ce țin de verificarea activității lui Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre crearea unei comisii care va efectua această verificare, dar și despre regulamentul verificării. La propunerea ministrului justiției Sergiu Litvinenco, regulamentul va fi publicat mai întâi pentru ca opinia publică să poată lua cunoștință de prevederile acestuia.

În schimb, CSP a decis să nu amâne examinarea problemei privind o altă verificare a lui Stoianoglo, deși despre aceasta a cerut și Stoianoglo, și „victima” Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Este vorba despre publicarea de către Alexandr Stoianoglo a corespondenței din telefonul lui Morari. Potrivit afirmațiilor lui Stoianoglo, această corespondență demonstrează faptul că Morari a oferit consultanță șefilor ONG-urilor apropiate de PAS, dar și personal pentru PAS.

„Asasinii lui Plahotniuc”

Curtea de Apel a pronunțat la 11 noiembrie sentință de achitare în dosarul despre tentativa de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc. Valerii Zabolotnîi, vicepreședintele Fundației internaționale de ajutorare a veteranilor și invalizilor de sport IFAVIS și alți cinci acuzați, care au fost condamnați în primăvara anului 2018 la închisoare pe termene lungi, au fost achitați „în legătură cu lipsa componenței de infracțiune”.

Situația epidemiologică

1111 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 18 lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat despre 70 de decese provocate de Covid. Însă cei de la minister au precizat că nu toate aceste victime au decedat în ultimele 24 de ore. Cu o zi mai devreme, ministerul a comunicat că efectuează o revizuire a statisticii privind mortalitatea cauzată de coronavirus și că a depistat deja „sute” de decese înregistrate, dar neraportate în statistică.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 12 noiembrie

Vor avea loc ședințele CEC și a Consiliului Audiovizualului.

Ministerul Sănătății va comunica informații despre coronavirus în cadrul unei conferințe de presă

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: