Gazele naturale
În luna ianuarie, prețul livrării gazelor naturale rusești în Moldova a crescut cu aproape $100 comparativ cu luna decembrie — până la $646 pentru o mie de metri cubi (în luna decembrie, Moldova a achiziționat gazele naturale cu $550, în luna noiembrie — cu $450). Cei de la «Moldovagaz» au motivat acest lucru prin «creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene».
«Moldovagaz» susține că deocamdată nu intenționează să reexamineze tariful la gazele naturale pentru consumatori. Însă dacă prețul livrărilor va continua să crească, cei din companie nu exclud că vor fi nevoiți să majoreze din nou tariful.
Energia electrică
Tariful la energia electrică ar putea să se dubleze. Cel mai mare operator de pe piața de energie electrică, «Premier Energy», a cerut de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului de la 1,51 lei până la 2,79 lei pentru un kWh. Cei din cadrul companiei au motivat această solicitare prin majorarea de aproape două ori a prețului de achiziție a energiei electrice livrată de «Energocom».
Această noutate a activizat forțele de opoziție. NM a relatat ce partid a amenințat cu proteste, cine pregătește «un plan concret de acțiuni» și cum blocul PCRM-PSRM a rămas într-o parte.
NM a analizat împreună cu experții, cu cât ar putea să fie majorat tariful la energia electrică, de ce creșterea ar putea fi etapizată și cum se va răsfrânge acest lucru asupra populației și a afacerilor.
Carburanții
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a actualizat prețurile maxime de comercializare cu amănuntul la carburanți: benzina Ai-95 s-a scumpit cu 15 bani (până la 21,80 lei pentru un litru), iar motorina obișnuită — cu 31 de bani (până la 18,45 lei). Rețelele de benzinării pot stabili de sine stătător prețurile la alte tipuri de carburanți.
Sandu
Președintele Maia Sandu a discutat cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Moldova, problemele ce țin de securitate și de reglementare transnistreană. Sandu a declarat și de această dată că reglementarea conflictului ar trebui să fie pe cale pașnică și să nu afecteze suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei.
NATO
Ministrul de externe Nicu Popescu a discutat la telefon cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, chestiuni ce țin de securitatea în regiune. Dialogul s-a desfășurat pe fundalul negocierilor inițiate la Geneva între NATO și Rusia, care a cerut ca Alianța Nord-Atlantică să renunțe la extinderea în continuare spre Est. Popescu a apreciat înalt faptul că NATO se consultă cu Moldova în contextul acestor negocieri.
Bălți
Invazie de gândaci într-un spital: aceștia se plimbă pe podea, prin noptiere, pe paturi și perne. O cititoare NM ne-a transmis o asemenea înregistrare video. Aceasta susține că a filmat într-o secție de copii a spitalului clinic din Bălți. Cei din spital au dat asigurări că au început deja lucrări de dezinsecție în secția respectivă.
Chișinău
Primarul Ion Ceban a declarat că toți pilonii de electricitate din Chișinău — circa 30 mii — «au ajuns într-o stare gravă dat fiind faptul că au fost montați în anii 80 și s-au învechit». Ceban a comentat astfel prăbușirea câtorva piloni pe Viaduc. Primarul a mai comunicat că va da indicații specialiștilor să analizeze starea pilonilor după ce primăria va decide, ce să facă mai departe cu acești stâlpi: să fie înlocuiți sau reparați.
Situația epidemiologică
Autoritățile din Chișinău se așteaptă la o nouă creștere a numărului de contaminări cu Covid, de aceea intenționează să reia activitatea centrului Covid de la Moldexpo și a secțiilor Covid din spitalele municipale, care au fost închise în perioada calmă.
Iar Marea Britanie a simplificat regulile de intrare în țară pentru locuitorii Moldovei, care au fost complet vaccinați împotriva Covid.
Potrivit statisticii oficiale, numărul de îmbolnăviri în Moldova este în creștere: în ultimele 24 de ore, în țara noastră s-au depistat 695 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus, inclusiv la 33 de lucrători medicali. Ministerul Sănătății a mai comunicat despre 17 persoane care au decedat din cauza Covid în perioada 6-10 ianuarie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 ianuarie
- Ministrul infrastructurii Andrei Spânu va vorbi în cadrul unei conferințe de presă despre situația de pe piața gazelor naturale.
- Ministerul Sănătății va susține o conferință de presă despre situația epidemiologică.