NM Espresso: despre tractoarele care au asaltat parlamentul Moldovei, (ne)căderea guvernului Chicu și despre reducerea vârstei de pensionare
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre tractoarele care au asaltat parlamentul Moldovei, (ne)căderea guvernului Chicu și despre reducerea vârstei de pensionare

Coronavirusul: rezumat

1673 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 101 lucrători medicali, s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4383 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat în țara noastră de la începutul epidemiei a depășit 130 mii de persoane. 112 677 dintre acestea s-au însănătoșit, 2650 au decedat (25 – în ultimele 24 de ore). 15 002 persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 292 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 61 – conectate la aparate de respirație asistată.

Ministerul Sănătății a modificat Protocolul clinic de tratament al coronavirusului la domiciliu și acum, toți cei care se tratează la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie vor primi medicamente în mod gratuit sau cu o reducere considerabilă. NM s-a interesat, care medicamente ar putea ajunge în listă și care pacienți bolnavi de pneumonie nu vor fi internați acum.


Fermierii: protest

Fermierii au protestat din nou în centrul Chișinăului, cerând înlesniri fiscale și majorarea subvențiilor. De dimineață, polițiștii au format un cordon în jurul clădirii guvernului și a parlamentului, chemând participanții acțiunii să se abțină de la agresiune și violență. Dar nu s-a trecut fără violență. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene lângă clădirea parlamentului, atunci când protestatarii au încercat să urce cu tractoarele pe scările de la intrarea centrală (video). În timpul protestului, au avut de suferit patru polițiști (video). Aceștia au fost transportați la spital. Cum au protestat agricultorii – puteți urmări reportajul foto realizat de NM «С тракторами — на парламент» („Cu tractoarele – spre parlament”).


Protest, deputați, moțiune

Un deputat al Partidului PAS a ieșit în fața protestatarilor și a anunțat că PAS și DA colectează semnături pentru proiectul moțiunii de cenzură împotriva guvernului lui Ion Chicu: „Guvernul Chicu trebuie să cadă astăzi”. Protestatarii au întâmpinat această declarație cu aplauze și strigăte: „Alegeri anticipate!”.

Acumulând 34 de semnături, PAS și DA au înregistrat proiectul moțiunii de cenzură în parlament. Pentru a demite guvernul, moțiunea trebuie să fie susținută de 51 de deputați.

Opoziția a invitat reprezentanții fermierilor la negocieri în parlament. La aceștia s-au alăturat deputații PSRM și „Șor”. Părțile au convenit că vor continua dialogul la ședința comisiei pentru economie. În pofida negocierilor și înțelegerilor, fermierii au continuat protestul, adăugând la revendicările economice și pe cele politice: demiterea imediată a guvernului, dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate parlamentare (streem NM).


Protest și politică

PSRM a declarat că responsabilitatea pentru comportamentul agresiv al protestatarilor este pe seama Partidelor PAS și DA. PSRM a mai anunțat că la protest au participat „nu simpli fermieri, ci producătorii agricoli bogați”, cu ajutorul cărora Maia Sandu și opoziția încearcă să demită guvernul Chicu.

Comentând situația, premierul a spus că guvernul nu poate lua banii de la profesori și medici și să-i dea fermierilor. Chicu a menționat că anul acesta, statul a alocat agricultorilor subvenții în sumă record – aproape 1,3 miliarde de lei.

Președinta aleasă Maia Sandu este de altă părere. Ea a acuzat guvernul de faptul că fermierii s-au pomenit într-o situație deplorabilă. Și „unica metodă de a restabili voința poporului”, potrivit afirmațiilor lui Sandu, este demiterea guvernului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.


Parlament fără opoziție

Între timp, la ședința parlamentului s-au întâmplat următoarele. După ce a citit textul proiectului moțiunii de cenzură, opoziția a părăsit sala de ședințe. Deputații de la DA, PAS, precum și cei de la Partidul Democrat, care li s-au alăturat, au declarat că nu doresc să examineze „agenda toxică” propusă de majoritatea parlamentară.

Iar majoritatea, după ce a petrecut opoziția, a redus vârsta de pensionare, a anulat „legea miliardului” (care prevede returnarea din bugetul de stat a creditelor Băncii Naționale acordate celor trei bănci din care s-a furat miliardul), a obligat instituțiile de stat să ofere cetățenilor informații în limba rusă, a aprobat două „legi găgăuze” și a anulat interdicția privind retransmiterea știrilor din Rusia.


Judecători, procurori și corupție

Majoritatea judecătorilor și procurorilor consideră că principala cauză a corupției în sistemul justiției este impunitatea și salariile mici. Ce a mai constatat un sondaj la care au participat peste 550 de judecători, procurori și avocați – aflați din articolul «Зарплаты 20 тыс. леев мало для независимости» („Salariile de 20 de mii de lei, insuficiente pentru independență”).


BM și pensiile

Biroul Băncii Mondiale în Moldova consideră că vârsta de pensionare nu ar trebui să fie redusă, pentru că din această cauză, pensiile vor fi și mai mici. Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale în Moldova, a explicat într-un interviu NM, de ce e așa și nu altfel.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 decembrie

Va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor și a Consiliului Audiovizualului.
Curtea de Apel va examina un audit care a fost efectuat la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” pentru anii 2018-2019.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: