NM Espresso: despre „uzurparea puterii” de către Curtea Constituțională, atacurile media asupra lui Stoianoglo și despre achiziția vaccinurilor de către Moldova
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre „uzurparea puterii” de către Curtea Constituțională, atacurile media asupra lui Stoianoglo și despre achiziția vaccinurilor de către Moldova

Coronavirus: sinteză

689 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 5731 de teste. Astfel, numărul total al persoanelor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 244 866. S-au vindecat 228 766 de persoane, iar 5521 au decedat (28 – în ultimele 24 de ore). În prezent, 10 579 de persoane continuă să se trateze în spitale și la domiciliu, 282 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 57 – conectate la aparatele de respirație asistată. 

În România au fost studiate 94 de probe prelevate de la cetățenii Moldovei bolnavi de COVID. În 93 de probe a fost depistată „tulpina britanică” a coronavirusului. Specialiștii români consideră că această tulpină a devenit dominantă în Moldova.

Vaccinuri

Moldova va achiziționa peste 2 milioane de vaccinuri anti-COVID prin platforma COVAX. Alte 100 mii de doze vor fi achiziționate direct de la producătorul Sinovac din China, a anunțat Ministerul Sănătății. De asemenea, Chișinăul va expedia o cerere de achiziție a 700 mii de doze din vaccinul rusesc Sputnik V. Ministerul nu a precizat, ce vaccinuri urmează să fie achiziționate prin platforma COVAX.

Școlile și COVID

După Chișinău, și Bălți și Găgăuzia au decis să revină la procesul de studii în școli în regim obișnuit. Ce-i drept, Bălți și Chișinău au readus în bănci doar elevii din clasele primare și din cele absolvente. 

Sandu și UE

Președintele Maia Sandu va pleca într-o vizită la Strassbourg, la 19 aprilie, unde va avea întrevederi cu cei din conducerea Consiliului Europei, CEDO, Comisia de la Veneția. Totodată, va ține un discurs la ședința APCE.

PSRM și CC

Vineri, înainte de ședința parlamentului, Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că fracțiunea socialiștilor a pregătit un proiect de hotărâre cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională „în favoarea intereselor politice” ale Maiei Sandu. Este vorba despre decizia CC de a dizolva parlamentul, care a fost adoptată în urma sesizării lui Sandu. Dar socialiștii nu au propus ca acest proiect să fie inclus în agenda ședinței de vineri.

În replică, cei de la CC au îndemnat deputații să respecte deciziile Curții Constituționale și să nu încerce să facă presiuni asupra magistraților CC.

Deputații și energia electrică

Majoritatea parlamentară PSRM – „Șor” a aprobat în prima lectură un proiect de lege al socialiștilor care prevede compensarea de către stat a cheltuielilor populației pentru energia electrică pentru cele două luni de stare de urgență. Pentru aceasta vor fi necesare peste 500 milioane de lei. Deputații din partidele de dreapta au declarat că acest proiect este populist.

Nici companiei „Premier Energy” nu i-a plăcut proiectul de lege al socialiștilor: „Ceea pentru ce nu se plătește, nu se apreciază. Este un precedent periculos, care ar putea induce în eroare consumatorii”.

Stoianoglo și presa

Cei din Procuratura Generală au declarat că apariția în una dintre instituțiile de presă din Rusia a unui articol care denigrează procurorul general Alexandr Stoianoglo ține de succesele procuraturii moldovenești obținute în investigațiile cauzelor de rezonanță. Iar în spatele atacurilor media asupra procurorului general se află „grupuri de interese” care nu doresc ca investigația acestor dosare să fie dusă la bun sfârșit.

Dodon și Moldova 1

În ziua în care CC a decis dizolvarea parlamentului, postul public de televiziune Moldova 1 a hotărât să discute această chestiune în cadrul unei emisiuni. Însă la emisiune a fost invitat un singur vorbitor – liderul PSRM Dodon. Timp de o oră, acesta a vorbit despre modul în care CC uzurpă puterea, cum Sandu încearcă să provoace un război cu Rusia, iar Dodon în acest timp convine în privința vaccinurilor și acordă susținere fermierilor. NM a discutat cu experții, dacă o televiziune care este plătită de către cetățeni poate fi atât de unilaterală. 

Funcționarii și veniturile lor

În luna aprilie, în presă apar mai multe informații despre veniturile și averile funcționarilor și ale politicienilor (aceștia sunt obligați să depună declarațiile până la sfârșitul lunii martie). Știrile despre aceasta ajung în topuri și sunt discutate pe larg pe rețelele sociale. Cât de justificată este această agitație despre portofelele funcționarilor? Oare declarațiile salvează de corupție? Despre aceasta, dar și despre cum în Moldova coexistă setea de bogăție și tendința de a-ți plânge de milă și de a te lamenta – în podcastul NM «Нищеброды на Bentley» („Sărăntocii cu Bentley”).

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: