NM Espresso: Sandu a fost felicitată pentru «sprijinul popular», referendumul nu a fost lipsit de surprize, Stoianoglo a pus condiții pentru dezbateri

Referendum: «duș rece» și felicitări

Conform rezultatelor referendumului, majoritatea alegătorilor au susținut introducerea integrării europene în Constituție, dar cu un avans minim: 50,49% pentru, față de 49,57% împotrivă. În 24 de raioane ale Moldovei, majoritatea alegătorilor au votat împotrivă. Numărul susținătorilor cursului pro-european a depășit pe cel al oponenților în șapte raioane și în Chișinău.

Referendumul a fost «salvat» de diaspora moldovenească. Evghenii Ceban de la NM a analizat rezultatele alegerilor și ale referendumului în articolul său «Duș rece pentru eurointegraționiști».

Felicitări

Între timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat cetățenii Moldovei și pe Maia Sandu pentru organizarea cu succes a referendumului constituțional și a alegerilor prezidențiale: «Ați reușit din nou! În ciuda tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează independență, forță și dorința de a avea un viitor european».

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a transmis felicitările sale pentru «victoria evidentă a cetățenilor la referendumul pentru viitorul european al țării».

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat rezultatele referendumului și ale alegerilor din Moldova, remarcând «sprijinul popular pentru președintele Maia Sandu și valorile democratice».

Alegeri: al doilea tur

Conform rezultatelor scrutinului prezidențial, Moldova se îndreaptă spre un al doilea tur: niciunul dintre cei 11 candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi. Președinta Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat, a obținut 42,45%. Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a ocupat locul al doilea cu 25,98%. Ei vor merge în al doilea tur al alegerilor.

Interesant este că Sandu s-a clasat pe locul trei în raionul natal, Fălești.

Curios este faptul că patru candidați la alegeri au primit mai puține voturi decât numărul de semnături colectate în sprijinul lor.

Sandu și Stoianoglo: declarații

După anunțarea rezultatelor alegerilor și referendumului, Maia Sandu le-a mulțumit susținătorilor, subliniind: «Am luptat corect și am câștigat într-o luptă incorectă», câștigând prima bătălie. Ea a spus că bandiții încearcă să ajungă la putere și a menționat că există dovezi de interferență străină în alegeri și de corupere a 150 000 de alegători. Kremlinul a cerut președintei Sandu să prezinte dovezi în legătură cu aceste acuzații.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că Moldova «este capabilă să-și determine propriul drum»: «Dar calea europeană nu înseamnă cenzură, teroare polițienească și sărăcie. Calea europeană nu înseamnă organizarea de referendumuri propagandistice și discriminarea majorității cetățenilor». El a adăugat că «drumul Moldovei este drumul dreptății pentru toți».

Sandu vs Stoianoglo: dezbateri

Maia Sandu l-a invitat pe Alexandr Stoianoglo la dezbateri electorale. «Săptămâna aceasta trebuie să avem dezbateri serioase despre cum vedem viitorul Moldovei și încotro vrem să ne îndreptăm. Să ne asculte cetățenii și să ia o decizie.»

Stoianoglo a propus ca dezbaterile să aibă loc pe o platformă neutră: «Numai nu pe o platformă a mass-media controlată de putere, ci pe una neutră. Să fie moderatori din ambele părți. Sunt convins că un astfel de format le va oferi cetățenilor mai multe argumente pentru a lua decizii bine gândite și responsabile».

Cum a votat Chișinăul

În Chișinău, Maia Sandu a obținut 48,32% din voturile alegătorilor, iar Stoianoglo — 28,30%. Majoritatea locuitorilor capitalei (55,98%) au susținut referendumul.

Presa internațională despre alegeri și referendum în Moldova

Alegerile prezidențiale și referendumul din Moldova au fost larg reflectate de presa străină. Interesul global față de acest eveniment este demonstrat de acreditarea a peste 50 de jurnaliști străini. NM a analizat cum au relatat despre aceste evenimente în articolul «Guvernarea Moldovei nu a avut un plan B».
Campionii noștri

Judokanii moldoveni au câștigat 14 medalii la Campionatul Balcanic de juniori desfășurat în Kosovo: șapte medalii de aur, trei de argint și patru de bronz.

Aeroportul Chișinău

Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău a eșuat pentru a treia oară, deoarece a fost depusă o singură ofertă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: