Noi detalii despre perchezițiile din Penitenciarul Cricova. Deținuții aveau acces la alcool, seringi, jocuri de noroc și telefoane
Full Article 3 minutes read

Noi detalii despre perchezițiile din Penitenciarul Cricova. Deținuții aveau acces la alcool, seringi, jocuri de noroc și telefoane

În urma perchezițiilor efectuate în ajun în Penitenciarul nr. 15 – Cricova, oamenii legii au depistat și ridicat un număr impunător de obiecte interzise. Totodată, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat reținerea pentru un termen de 72 de ore a șefului instituției, Victor Munteanu.

Alcool, jocuri de noroc, dispozitive de comunicare și stocare a informației 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe obiecte interzise pentru condamnați. Astfel, în lista celor depistate și ridicate sunt peste 100 de cuțite confecționate artizanal (specialiștii urmează să stabilească dacă acestea pot fi atribuite la arme albe).

De asemenea, au fost ridicate 30 telefoane mobile, în jur de 40 cartele sim, precum și aproximativ 100 de dispozitive pentru păstrarea informației în format electronic. Acestea urmează a fi supuse expertizării, pentru stabilirea și analiza conținutului.

În același context, au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker. Tot în cadrul perchezițiilor au fost ridicate și diverse înscrisuri și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor – sume impunătoare indicate în lei și alte valute.  

Suplimentar, au fost depistate sute de litri de alcool produs artizanal. Acesta a fost ridicat și predat administrației penitenciarului, care a dispus lichidarea substanțelor. Concomitent, au fost ridicate zeci de seringi care conțin substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru stabilirea faptului dacă constituie substanțe narcotice. De asemenea, au fost depistate și câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice.

13 condamnați – transferați în alte instituții de detenție

În rezultatul măsurilor întreprinse anterior perchezițiilor, precum și în urma acestora, s-a decis asupra transferării a 13 condamnați din Penitenciarul nr. 15 – Cricova, cu plasarea în alte instituții de detenție. Cei 13 condamnați dețin diverse „statute” ierarhice înalte în lumea criminală, iar acțiunile acestora urmează a fi investigate și apreciate prin prisma statutului disciplinar al executării pedepselor și/sau a Codului penal.

Șeful penitenciarului – reținut pentru 72 de ore

În urma rezultatelor măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală, dar și a percheziției din ziua de miercuri, procurorul responsabil de caz a decis asupra reținerii pentru 72 de ore a șefului Penitenciarului nr.15 – Cricova. Oamenii legii îl bănuiesc de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.

***

Amintim că, în dimineața de 25 februarie, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție Angela Starischi a confirmat pentru NM că șeful Penitenciarului Cricova, precum și interlopul Makena, au fost reținuți și plasați în izolatorul CNA.

În incinta sectoarelor penitenciarului Cricova sunt deținuți peste 500 de condamnați.

Perchezițiile de o asemenea amploare constituie o premieră pentru Republica Moldova. Aceasta a fost autorizată de magistrați, în legătură cu dosarul penal al unuia din adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor instrumentat de procurorii PCCOCS. 

Serghei Demcenco va petrece în arest preventiv 15 zile. Potrivit Procuraturii Generale, Demcenco este bănuit de abuz în serviciu în interesul unei organizații criminale şi riscă până la opt ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 15 ani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: