Noi detalii în dosarul în care este vizată Karina Țurcan. Aceasta l-ar fi înfuriat pe Evghenii Șevciuk
Full Article 2 minutes read

Noi detalii în dosarul în care este vizată Karina Țurcan. Aceasta l-ar fi înfuriat pe Evghenii Șevciuk

Fostul top manager al companiei rusești „Inter RAO” Karina Țurcan, ar fi fost acuzată de spionaj în favoarea Moldovei în urma unui conflict dintre aceasta și fostul lider al Transnistriei, Evghenii Șeviuc. Cel puțin asta a relatat șeful companiei energetice „Inter RAO”, Boris Kovalciuk, în timpul unei ședințe de judecată, scrie publicația Kommersant. Jurnaliștii mai scriu că ancheta judiciară s-a finalizat, iar avocații Karinei Țurcan susțin că procurorii nu au reușit să demonstreze că aceasta ar fi transmis serviciilor speciale moldovenești informații secrete din domeniul energetic.

Avocatul lui Țurcan le-a povestit jurnaliștilor că, în cadrul unei ședințe de judecată, a depus mărturie șeful „Inter RAO” Boris Kovalciuc, care ar fi „relatat mărturii foarte interesante”. Acesta a declarat că Țurcan era o „negociatoare foarte eficientă” în timpul activității profesionale în regiuni „dificile” cum sunt Moldova sau Transnistria. Amintim că pe teritoriul regiunii transnistrene se află Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care aparține companiei „Inter RAO” și care poate funcționa atât pe bază de gaz, cât și pe bază de cărbune.

Potrivit lui Kovalciuk, liderul de atunci de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, ar fi decis să majoreze tariful la gaz pentru centrală. Karina Țurcan, care era responsabilă de negocieri, a refuzat în calitate de reprezentant al „Inter RAO” să plătească un preț mai mare, deoarece acest lucru ar fi provocat majorarea tarifului la energia electrică, iar în rezultat, autoritățile moldovenești ar fi decis să cumpere din Ucraina. În rezultat, centrala a început să utilizeze cărbuni importați din Ucraina.

„Acest lucru a provocat furia lui Șevciuk, care a dat ordin să fie închise canalele de livrare a cărbunilor. Drept răspuns, Karina Țurcan a sistat definitiv activitatea centralei și a fost declarată dușman al republicii”, a explicat avocatul lui Țurcan.

Amintim că Țurcan este învinuită că ar fi transmis informații secrete din domeniul energetic serviciilor secrete moldovenești. Mai exact, este vorba despre livrarea energiei electrice din Rusia în unele regiuni ucrainene. Potrivit acuzării, informațiile privind mărimea livrărilor constituie secret de stat.

Potrivit surselor Kommersant, decizia în dosarului Karinei Țurcan ar urma să fie anunțată până la sfîrșitul anului curent.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: