РБК

Noi detalii în dosarul în care este vizată Karina Țurcan. Aceasta l-ar fi înfuriat pe Evghenii Șevciuk

Fostul top manager al companiei rusești „Inter RAO” Karina Țurcan, ar fi fost acuzată de spionaj în favoarea Moldovei în urma unui conflict dintre aceasta și fostul lider al Transnistriei, Evghenii Șeviuc. Cel puțin asta a relatat șeful companiei energetice „Inter RAO”, Boris Kovalciuk, în timpul unei ședințe de judecată, scrie publicația Kommersant. Jurnaliștii mai scriu că ancheta judiciară s-a finalizat, iar avocații Karinei Țurcan susțin că procurorii nu au reușit să demonstreze că aceasta ar fi transmis serviciilor speciale moldovenești informații secrete din domeniul energetic.

Avocatul lui Țurcan le-a povestit jurnaliștilor că, în cadrul unei ședințe de judecată, a depus mărturie șeful „Inter RAO” Boris Kovalciuc, care ar fi „relatat mărturii foarte interesante”. Acesta a declarat că Țurcan era o „negociatoare foarte eficientă” în timpul activității profesionale în regiuni „dificile” cum sunt Moldova sau Transnistria. Amintim că pe teritoriul regiunii transnistrene se află Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care aparține companiei „Inter RAO” și care poate funcționa atât pe bază de gaz, cât și pe bază de cărbune.

Potrivit lui Kovalciuk, liderul de atunci de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, ar fi decis să majoreze tariful la gaz pentru centrală. Karina Țurcan, care era responsabilă de negocieri, a refuzat în calitate de reprezentant al „Inter RAO” să plătească un preț mai mare, deoarece acest lucru ar fi provocat majorarea tarifului la energia electrică, iar în rezultat, autoritățile moldovenești ar fi decis să cumpere din Ucraina. În rezultat, centrala a început să utilizeze cărbuni importați din Ucraina.

„Acest lucru a provocat furia lui Șevciuk, care a dat ordin să fie închise canalele de livrare a cărbunilor. Drept răspuns, Karina Țurcan a sistat definitiv activitatea centralei și a fost declarată dușman al republicii”, a explicat avocatul lui Țurcan.

Amintim că Țurcan este învinuită că ar fi transmis informații secrete din domeniul energetic serviciilor secrete moldovenești. Mai exact, este vorba despre livrarea energiei electrice din Rusia în unele regiuni ucrainene. Potrivit acuzării, informațiile privind mărimea livrărilor constituie secret de stat.

Potrivit surselor Kommersant, decizia în dosarului Karinei Țurcan ar urma să fie anunțată până la sfîrșitul anului curent.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Autoritățile de la Chișinău nu au venit, deocamdată, cu informații la acest subiect.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: