РБК

Noi detalii în dosarul în care este vizată Karina Țurcan. Aceasta l-ar fi înfuriat pe Evghenii Șevciuk

Fostul top manager al companiei rusești „Inter RAO” Karina Țurcan, ar fi fost acuzată de spionaj în favoarea Moldovei în urma unui conflict dintre aceasta și fostul lider al Transnistriei, Evghenii Șeviuc. Cel puțin asta a relatat șeful companiei energetice „Inter RAO”, Boris Kovalciuk, în timpul unei ședințe de judecată, scrie publicația Kommersant. Jurnaliștii mai scriu că ancheta judiciară s-a finalizat, iar avocații Karinei Țurcan susțin că procurorii nu au reușit să demonstreze că aceasta ar fi transmis serviciilor speciale moldovenești informații secrete din domeniul energetic.

Avocatul lui Țurcan le-a povestit jurnaliștilor că, în cadrul unei ședințe de judecată, a depus mărturie șeful „Inter RAO” Boris Kovalciuc, care ar fi „relatat mărturii foarte interesante”. Acesta a declarat că Țurcan era o „negociatoare foarte eficientă” în timpul activității profesionale în regiuni „dificile” cum sunt Moldova sau Transnistria. Amintim că pe teritoriul regiunii transnistrene se află Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care aparține companiei „Inter RAO” și care poate funcționa atât pe bază de gaz, cât și pe bază de cărbune.

Potrivit lui Kovalciuk, liderul de atunci de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, ar fi decis să majoreze tariful la gaz pentru centrală. Karina Țurcan, care era responsabilă de negocieri, a refuzat în calitate de reprezentant al „Inter RAO” să plătească un preț mai mare, deoarece acest lucru ar fi provocat majorarea tarifului la energia electrică, iar în rezultat, autoritățile moldovenești ar fi decis să cumpere din Ucraina. În rezultat, centrala a început să utilizeze cărbuni importați din Ucraina.

„Acest lucru a provocat furia lui Șevciuk, care a dat ordin să fie închise canalele de livrare a cărbunilor. Drept răspuns, Karina Țurcan a sistat definitiv activitatea centralei și a fost declarată dușman al republicii”, a explicat avocatul lui Țurcan.

Amintim că Țurcan este învinuită că ar fi transmis informații secrete din domeniul energetic serviciilor secrete moldovenești. Mai exact, este vorba despre livrarea energiei electrice din Rusia în unele regiuni ucrainene. Potrivit acuzării, informațiile privind mărimea livrărilor constituie secret de stat.

Potrivit surselor Kommersant, decizia în dosarului Karinei Țurcan ar urma să fie anunțată până la sfîrșitul anului curent.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: