„Noi nu mai reușim chiar să vrem”. Cum decurg pregătirile Primăriei pentru vizita celor 47 de președinți și șefi de guverne
Full Article 4 minutes read

„Noi nu mai reușim chiar să vrem”. Cum decurg pregătirile Primăriei pentru vizita celor 47 de președinți și șefi de guverne

Primăria municipiului Chișinău informează că pregătirile pentru cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău, sunt în toi. În timp ce primarul Ion Ceban promite că va aduce șantierele în ordine, viceprimarul Ilie Ceban a elaborat o listă cu acțiuni, care nu este nici pe jumătate îndeplinită. Totuși, Ion Ceban asigură că dacă autoritățile centrale vor ajuta se vor reuși toate cele propuse, dar și necesare. 

„Ne vom strădui să aducem șantierele în ordine. Sunt foarte multe activități pe care de la porțile orașului până la locațiile, unde vor fi stabilite delegațiile, în special centru vor fi reabilitate. Sunt și unele solicitări pe care ar trebui să le adresăm autorităților centrale. Exact ca în cazul drumului până la Castelul Mimi, Bulboaca, acele peste 300 de milioane despre care se spune că au fost alocate, să fie și unele surse direcționate aici sau să se implice nemijlocit autoritatea centrală. Zona de la Aeroport și până la porțile orașului ar fi bine să fie reabilitată chiar de la pod de la Sîngera”, a declarat Ion Ceban.

Viceprimarul Ilie Ceban informează că a participat la mai multe ședințe organizatorice pentru 1 iunie și a elaborat un plan de acțiuni pentru acest eveniment:

  1. Zona de acces în oraș, de la Porțile orașului până la bulevardul Ștefan cel Mare. Este o porțiune foarte mare de carosabil, care este planificată pentru a fi reabilitată.
  2. Integral vor fi reabilitate: bulevardul Dacia, Viaduct, strada Ciuflea.
  3. A fost modernizat iluminatul stradal.
  4. Urmează amenajarea spațiului verde pe perimetrul bulevardului Dacia: ierburi, flori, arbuști și iluminat decorativ.

Totodată, Ilie Ceban anunță că autoritățile centrale au solicitat defrișarea arbuștilor și arborilor în vederea asigurării securității pe perimetrul de deplasare a delegațiilor oficiale, de la Aeroport pânâ la Porțile orașului, inclusiv Sîngera. Lucrările vor costa aproximativ 4 milioane de lei, însă aceste resurse nu ar fi fost prevăzute și s-a solicitat să fie achitate de autoritățile centrale, precizează viceprimarul.

Mai mult, de la Primărie s-a solicitat să fie asfaltări în preajma Aeroportului cu cale de acces spre Dacia cu deplasare spre Sîngera, ce va costa un milion de lei.

O altă solicitare este suplinirea de troleibuze cu mers autonom și asigurarea traseului Aeroport – centrul orașului, pentru numărul mare de vizitatori în acea perioadă: jurnaliști și alți oaspeți ai delegațiilor, care se vor deplasa cu transportul public.

„La fel s-a solicitat reabilitarea carosabilului spre Mileștii Mici, șoseaua Hîncești. La fel se vrea reabilitarea străzii Calea Orheiului. Și la fel a fost solicitată reabilitarea porțiunii Aeroport – Porțile orașului”, a explicat Ilie Ceban.

La rândul său, edilul a intervenit și a informat că nu se va reuși reabilitarea acestor porțiuni de drumuri întrucât sunt proceduri complicare.

„Să fim foarte explicități. Noi nu mai reușim chiar să vrem. Solicitați autorităților centrale ca aceste porțiuni să fie reabilitate de Administrația de Stat a Drumurilor, pentru că ei pot să facă fără licitații”, a precizat Ion Ceban.

Amintim că cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău.

O invitație oficială în acest sens a fost semnată de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: