„Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga”. Cum s-a protestat la Chișinău împotriva lui Dodon. Reportaj NM
Full Article 10 minutes read

„Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga”. Cum s-a protestat la Chișinău împotriva lui Dodon. Reportaj NM

Două proteste au avut loc concomitent la Chișinău, la 1 martie, ambele având aceeași lozincă: „Jos Dodon!”. Reprezentanții societății civile, conduși de businessmanul Valentin Eșanu, au protestat în PMAN, iar reprezentanții a cinci partide unioniste, la fel ca și mai devreme – lângă monumentul lui Ștefan cel Mare. Nici unii, nici alții nu au dorit să se unească într-o singură acțiune de protest.

La Chișinău, prima zi de primăvară a fost bogată în evenimente. În timp ce în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” se desfășura un iarmaroc dedicat încheierii Maslenița (sărbătoare tradițională slavonă – nota trad.), lângă monumentul domnitorului se adunau protestatarii mișcării politice „Unirea”. Aceasta este deja a treia manifestare organizată cu lozinca „Stop Dodon!”.

Iar la protestul din Piața Marii Adunări Naționale se adunau reprezentanții societății civile, în frunte cu businessmanul Valentin Eșanu.

„Și iarăși bună ziua, dragi daci!”

Andrei Baștovoi, membru al grupului de inițiativă, fost deputat în parlament, a declarat la miting că scopul protestului este de a consolida societatea civilă și de a crea o mișcare apolitică.

„Noi trebuie să dăm jos regimul care se instaurează acum în țara noastră”, a declarat Baștovoi la deschiderea mitingului.

Valentin Eșanu a spus că țara a scăpat de regimul lui Plahotniuc, însă acum, în ritmuri rapide, se instaurează un alt regim în Moldova.

протест

Baștovoi a declarat că în Moldova e și mai rău acum decât era cu Plahotniuc.

„Dacă în perioada lui Plahotniuc politica externă era cât de cât echilibrată, acum politica externă a fost distrusă definitiv. Acum, oriunde am pleca, dacă vom spune că suntem din Moldova, vor râde ironic de noi”, a declarat el. Și a precizat că nu se mai poate suporta existența în Moldova a unui guvern ce servește unui singur om „care are scopul de a fi reales”.

„Acest guvern trebuie să plece”, a adăugat Baștovoi, iar din rândurile protestatarilor s-au auzit scandări că trebuie să plece Dodon. „Și cât mai repede”, au susținut oameni din mulțime.

Baștovoi a adăugat că parlamentul nu mai reprezintă cetățenii și nevoile lor, de aceea trebuie dizolvat și organizate alegeri parlamentare anticipate.

El a mai promis că grupul de inițiativă din care face parte nu va deveni niciodată un partid politic.

Valentin Eșanu a declarat că „statul este capturat” și i-a îndemnat pe toți cei care nu sunt indiferenți să adere la protest.

Vasile Sinigur, membru al mișcării sociale „Dacii Liberi din Carpați”, a venit la protest cu un buzdugan din lemn, cu care a participat și la acțiunea de protest „Stop Dodon!” din 14 februarie, organizată de mișcarea politică „Unirea”.

„Scopul nostru este de a-l da jos pe Iuda Dodon. El este dușmanul acestui pământ, al acestei limbi. Toate FSB-urile rusești de la Chișinău stau la Ambasada Rusiei și sunt gata să ne atace”, a spus Sinigur.

El a mai propus să se procedeze cu trădătorii la fel cum au acționat Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare.

„Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga”. Cum s-a protestat la Chișinău împotriva lui Dodon. Reportaj NM

„Jos Dodon!”, scandau cele câteva sute de oameni adunați în PMAN. „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!”.

După aceasta, pe scenă a urcat profesorul Alexandru Arsenie, care s-a întrebat, de ce locuitorii Moldovei sunt dezbinați. În opinia lui Arsenie, unica lucru care ar putea consolida societatea este unirea poporului român, inclusiv cea teritorială. Potrivit lui, un alt pas ar fi integrarea în spațiul european.

„Noi ne-am trezit încătușați în lanțul robiei și acesta nu este un lanț virtual pe Facebook, el este format din oameni vii. Acest lucru s-a întâmplat în timpul guvernării Partidului Democrat, împreună cu Plahotniuc și Diacov, iar astăzi, acest lanț al robiei s-a completat cu o nouă verigă a „oamenilor roșii” de la Moscova”, a declarat Arsenie. Și a adăugat că pentru a scăpa de cătușe, trebuie să fie demis președintele Dodon, guvernul, trebuie să fie dizolvat parlamentul și să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

„PDM-PSRM – ciuma roșie!”, a strigat Eșanu de pe scenă, fiind susținut de protestatari.

Andrei Baștovoi a început să vorbească de pe scenă despre geopolitică și despre faptul că Dodon trage țara în Uniunea Eurasiatică din care „alte țări fug”.

„Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga”. Cum s-a protestat la Chișinău împotriva lui Dodon. Reportaj NM

„Și iarăși bună ziua, dragi daci!”, a revenit la microfon Sinigur. El a declarat că toți membrii parlamentului trebuie scoși de urechi din clădire, pentru că „Dodon a trădat patria, iar ei nu fac nimic”.

„Cel care a furat o găină, e la pușcărie, iar Dodon a trădat țara și nu i-au făcut nimic pentru aceasta”, a declarat Sinigur, propunând să fie alungați din țară toți trădătorii.

Apoi a urcat pe scenă un participant la protest care a fost prezentat cu numele Ion. Acesta a declarat că nu numai pe flancul stâng sunt trădători, ci și pe cel drept și a arătat spre monumentul lui Ștefan cel Mare, unde s-au adunat participanții mișcării politice „Unirea”

„Noi pierdem limba, ceea ce ne unește”, a spus Ion și a amintit, cum colaboratorul unei preturi a fost dat în judecată din cauza că a răspuns în limba de stat cuiva din cetățeni. Ion este revoltat de abordarea problemei limbii, în plus, el consideră că astfel de oameni ca Dmitrii Rogozin „n-ar trebui să vină liber în Moldova, de parcă aceasta este o oarecare gubernie rusă”.

„Eu mă adresez și către acești concetățeni – ruși, ucraineni, belaruși, bulgari, evrei și romi. Dacă respectați acest popor, care vă hrănește… Vă plac plăcintele și vinul? Atunci învățați limba și nu călcați în picioare acest popor”, exclama în continuare protestatarul.

El consideră că doar așa putem să stopăm jefuirea țării și „să scăpăm de dodoniști”.

„Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga”. Cum s-a protestat la Chișinău împotriva lui Dodon. Reportaj NM

„Noi suntem un popor pașnic. Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga. Noi nu suntem naționaliști, dar învățați limba. Limba rusă deteriorează rădăcina noastră, limba rusă ne aduce sărăcie, oamenii noștri pleacă, limba rusă ne dezbină, pornește toate minoritățile etnice împotriva noastră”, a mai declarat Ion.

„Bravo, bravo!”, îi răspundea cineva dintre protestatari.

Nimeni nu l-a oprit nici pe Ion, nici torentul lui de declarații xenofobe. Iar eștafeta a fost preluată de Sinigur, care a declarat că „rușii sunt un popor mort”.

 „Aici sunt români, acolo sunt români”

Lângă monumentul lui Ștefan cel Mare erau mai puțini oameni decât în PMAN. Mitingul a început cu o rugăciune. 2 martie este ziua de comemorare a victimelor conflictului transnistrean și acțiunea de protest „Stop Dodon!” a fost dedicată acestei date.

„Cei care depun flori la mormintele cazacilor ar trebui să stea în pușcărie și nu la conducerea statului”, a declarat unul dintre organizatorii acțiunii.

Tatiana Potâng, ex-viceministrul educației, fost membru al Partidului Liberal, a reamintit că mișcarea politică „Unirea” protestează deja a patra săptămână.

Ea a spus că Dodon dorește să anuleze articolul din Constituție care admite organizarea referendumului pentru unirea cu România. „Iar guvernul încearcă să se bage în rezervele Băncii Naționale. Le-a fost puțin furtul miliardului”, a menționat Potâng.

Nu au uitat nici despre „coronavirus”. Tatiana Potâng a amintit că Dodon a spus că nu e nimic grav în acest virus: „El a spus că din cauza acestui virus mor doar cei care au mai mult de 70 de ani, ca noi să nu ne panicăm. Dar ei nu sunt cetățeni ai Moldovei? O mai mare josnicie nu putea face acest pseudopreședinte”, a spus ea.

„Dodon trădătorul!” – declarațiile de pe piață „se intersectau” cu discursul lui Potâng.

„În fiecare săptămână, noi vom veni aici și vom striga: „Stop Dodon!””, a promis Potâng, ea fiind susținută de protestatarii de lângă monument.

„Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga”. Cum s-a protestat la Chișinău împotriva lui Dodon. Reportaj NM

Iar cineva a strigat: „Canalie!”.

Liberalul Valeriu Munteanu a declarat că în Moldova nu a fost un politician mai toxic decât Dodon. „În ochii comunității internaționale și în Moldova, el încearcă să spele imaginea Rusiei și a agresiunii ei împotriva românilor basarabeni”, a continuat Munteanu.

El a numit o trădare „înfrățirea cu Rusia și declarația [lui Dodon] despre faptul că Rusia este salvatoare, în timp ce toate documentele istorice din anul 1992 demonstrează contrariul”.

Munteanu a propus să se păstreze un moment de reculegere în memoria celor care au căzut în războiul din anul 1992.

„Jos Dodon!”, scandau participanții la miting.

Potâng a invitat-o la microfon pe Iana Bejan, prezentând-o ca fost deputat al parlamentului, prefect al județului Soroca și cetățeană de onoare a orașului Buzău.

„Eu am mers prin piață și am văzut: acolo sunt români, aici sunt români. Și m-am gândit că înainte, noi toți eram uniți, stăteam în PMAN și ne rugam pentru limba noastră, pentru popor, pentru valorile noastre naționale. Și la ce am ajuns? Ne-au predat liderii politici și astăzi noi iarăși am venit să ne revendicăm drepturile”, a spus Bejan.

Ea a declarat că a lucrat 35 de ani în învățământ și primește o pensie mică, în timp ce Dodon „se odihnește în pensiuni de lux”.

„Trădarea ne-a dezbinat”, a mai spus Bejan. Ea a atras atenția celor prezenți asupra faptului că pe piața „arendată de Dodon” (PSRM a rezervat PMAN până în anul 2025) are loc un protest la care se scandează: „Jos Dodon!”. Și aceasta nu este întâmplător, este sigură femeia.

„Ei scandează așa pentru a ne dezbina, pentru ca aici să nu vină oamenii care ar putea spune adevărul istoric. Marele Pan Halippa spunea că intelectualii sunt lumina și sarea pământului. Unde sunt astăzi acești intelectuali care ar putea ridica țara?”, s-a întrebat Bejan.

De ce nu împreună?

Unul dintre cei prezenți la mitingul de lângă Ștefan cel Mare a încercat să-i îndemne pe toți să adere la protestul de pe piață.

„Dacă vrei, du-te tu acolo, dar eu vreau să fiu aici”, i-a răspuns o participantă la protestul „Unirii”.

Într-un comentariu oferit pentru NM, Valeriu Munteanu a remarcat că mișcarea politică „Unirea” și-a planificat demult acțiunile de protest și că toți știau despre aceasta: „Noi am fost aici duminica trecută, vom fi și în următoarea”.

Întrebat de NM de ce „Unirea” nu s-a unit cu protestatarii de pe piață, Munteanu a comunicat că s-a spus că la acel protest trebuie să vină „fără lozinci politice și unioniste și fără atributică de partid”.

„Iar noi suntem unioniști și reprezentanți ai partidelor politice”, a reamintit el.

Tatiana Potâng a menționat că nu înțelege, de ce inițiativa de a se uni cu acel protest ar trebui să vină din partea mișcării politice „Unirea”, dacă ei primii au început să protesteze.

Andrei Baștovoi, unul dintre organizatorii protestului de pe piață, a specificat că protestul societății civile este apartinic, iar mișcarea „Unirea” este constituită din cinci partide politice.

„Noi i-am îndemnat pe politicieni, ca pe niște cetățeni simpli, să adere la protestul nostru”, a menționat el.

„Noi nu suntem rasiști. Dacă va veni un negru care știe limba, noi nu-l vom alunga”. Cum s-a protestat la Chișinău împotriva lui Dodon. Reportaj NM

Următoarea acțiune de protest a grupului de inițiativă condus de Eșanu ar trebui să aibă loc duminică, 15 martie. Mișcarea politică „Unirea” se va întruni la protestul său la 8 martie și în fiecare din duminicile viitoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: