Noi proteste? Agricultorii, chemați la „consultări urgente” după ce premierul nu a dat curs întrevederii cerute de „Forța Fermierilor”
Full Article 3 minutes read

Noi proteste? Agricultorii, chemați la „consultări urgente” după ce premierul nu a dat curs întrevederii cerute de „Forța Fermierilor”

Asociația Forța Fermierilor, a cărui director executiv este Alexandru Slusari, a anunțat că inițiază consultări urgente cu agricultorii din toate raioanele. Se va decide care vor fi următoarele acțiuni ale agricultorilor din Asociație „în condițiile refuzului autorităților să discute problema introducerii moratoriului la achitarea datoriilor fermierilor micro, mici și mijlocii, măsurii”. Potrivit Asociației, amânarea plății îi poate salva pe agricultori de insolvență. 

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat că regretă că semnalul lor „despre situația dezastruoasă în sectorul agrar, transmis o săptămână în urmă autorităților, nu a fost auzit”.

Solicitarea organizației privind întâlnirea cu prim-ministru a fost ignorată. Procesul distrugerii fermierilor micro, mici și mijlocii este în toi. Câteva companii transnaționale mențin prețurile la grâu și orz în Moldova la cel mai jos nivel din regiune. În paralel, creditorii îi vânează pe agricultori și cer achitări imediate ale datoriilor, profitând de ocazia unor prețuri extrem de mici la materia primă. Totul se întâmplă pe fundalul inacțiunilor sau reacțiilor extrem de întârziate ale autorităților, care nu vor să aplice imediat măcar măsuri de salvare a producătorilor agricoli, care nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat”, se arată în declarația Asociației.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că „pornește consultări urgente cu agricultorii din toate raioanele”.

Imediat după finalizarea lucrărilor de recoltare a culturilor de primă grupă va fi convocată ședința lărgită a Consiliului organizației. În cadrul acestei întruniri va fi luată decizia privind acțiunile noastre în condițiile refuzului autorităților să discute problema introducerii moratoriului la achitarea datoriilor fermierilor micro, mici și mijlocii, măsurii, care îi poate salva de insolvență”, au menționat reprezentanții Asociației.

Culturile cerealiere de grupa I sunt: orzul, grâul, rapiţa, mazărea.

Anterior, reprezentanții Asociației au declarat că vor să fie introdus, de urgență – prin decizia CSE, un moratoriu până la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioanelor/taxelor de sancțiuni ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase.

De menționat că Asociația Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. Ultima manifestație a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Atunci, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele pâna la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Dacă cele 3 condiții nu vor fi executate, fermierii precizau că își vor relua protestele.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: