Noul cabinet de miniștri condus de premierul Ion Chicu a depus jurământul. Mesajul președintelui Dodon
Full Article 3 minutes read

Noul cabinet de miniștri condus de premierul Ion Chicu a depus jurământul. Mesajul președintelui Dodon

La scurt timp după anunțul privind crearea unei coaliții dintre PSRM și PDM, noii miniștri din cadrul guvernului condus de premierul Ion Chicu au depus jurământul de credință patriei. La finalul ceremoniei, președintele Igor Dodon avut un discurs. 

Astfel, Cristina Lesnic a fost învestită vicepremier pentru Reintegrare. Aceasta a deținut funcția respectivă și în cadrul guvernului Filip.

Oleg Țulea a preluat funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. În trecut, acesta a fost ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria.

Fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari, a devenit ministru al Apărării.

Igor Șarov a preluat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. El a mai activat în acest minister în calitate de secretar general de stat, pe timpul când ministerul Educației era condus de deputata PDM, Monica Babuc.

Iar fostului șef de la Agenția Servicii Publice, Sergiu Răileanu, a preluat Ministerul Economiei. Menționăm că anterior presa a scris că Răileanu este și nașul fiului lui Pavel Filip.

În același timp, PSRM a păstrat funcția prim viceprim-ministru și ministru al Finanțelor – Sergiu Pușcuța, Ministerul Justiției – Fadei Nagacevschi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Viorica Dumbrăveanu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Ion Perju și Ministerul Afacerilor Interne – Pavel Voicu. 

Președintele Igor Dodon a urat succes noii echipe: „După mai bine de 4 luni, în sfârșit avem o majoritatea parlamentară stabilă în Republica Moldova. Patru luni în urmă ne-am asumat responsabilitatea pentru un guvern minoritar. De asăzi, avem un guvern profesionist, tehnocrat, dar care are susținerea solidă a 58 de deputați din parlamentul Republicii Moldova”, a remarcat șeful statului.

La rândul său, premierul Ion Chicu a atras atenția că guvernul se va confruta cu mai multe provocări.

„Avem de gestionat mai multe provocări: în primul rând, cea leagată de criza pandemică prin care trecem. Sunt ferm convins că vom trece cu succes și această majoritatea parlamentară va crea premise suplimentare pentru a trece cu brio peste această criză. Astăzi, guvernul are susținere politică deplină în parlament. Cu toate acestea, guvernul instalat la 14 noiembrie 2019 continuă să fie tehnocrat, profesionist, axat exclusiv pe soluționarea problemelor cetățenilor și oferirea unui răspuns la provocările cu care ne confruntăm”, a opinat Chicu.

Amintim că membrii Partidului Democrat din Moldova (PDM) și Partidului Socialiștilor (PSRM) au semnat luni, 16 martie, un acord de coaliție și au anunțat că vor foma o mjoritatea parlamentară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: