Noul procuror general interimar a evaluat șansele de lichidare a Partidului „ȘOR”
Full Article 3 minutes read

Noul procuror general interimar a evaluat șansele de lichidare a Partidului „ȘOR”

Procurorul general interimar Ion Munteanu a nu exclude că Partidul „ȘOR” ar putea fi scos în afara legii. În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Vocea Basarabiei TV, noul șef interimar al Procuraturii Generale a precizat că, în cazul în care cauza formațiunea politică va avea statut de inculpat, una dintre sancțiunile care ar putea fi aplicate de judecători este lichidarea.

Jurnalista Valentina Ursu l-a întrebat pe noul procuror general interimar dacă ar exista suficiente probe ca Partidul „ȘOR” să fie scos în afara legii. Ion Munteanu a menționat că această posibilitate există.

Dacă nu greșesc, Partidul „Șor” are calitate procesuală de bănuit în cauza penală, care se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție. În eventualitatea în care această cauză penală ajunge pe masa judecătorilor și partidul respectiv are calitatea de inculpat – una din sancțiuni în raport cu persoana juridică este lichidarea. Deci, în cazul în care se ajunge la așa fel de soluții, respectiv există risc de lichidare a persoanei juridice, numiți-o partid, dacă doriți”, a explicat Munteanu.

La începutul lunii septembrie, Procuratura a anunțat că Partidul „ȘOR”, ca entitate juridică, are statut de bănuit. Formațiunea este vizată într-un dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțare ilegală şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Mai multe persoane au statut de învinuit, printre care şi deputata Marina Tauber, care este în prezent în arest la domiciliu.

În data de 26 noiembrie, după ce guvernul SUA a publicat lista persoanelor sancționate de Guvernul SUA, în care figurează inclusiv oligarhul cercetat penal în dosarul „frauda bancară” Ilan Șor, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat că subiectul lichidării Partidului „ȘOR” va fi readus în discuție.

„Întrebarea aceasta urmează a fi analizată încă o dată prin prisma prevederilor care țin de nedeclararea neconstituționalității unor partide politice. Un partid politic poate fi lichidat în situația în care este demonstrată falsificarea ilegală a acestui partid printr-un proces penal soldat cu o sentință de condamnare. Eu cred că după această decizie putem să discutăm suplimentar”, a declarat Litvinenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: