„Nu a fost luată o decizie finală”. Ambasada Ucrainei îl contrazice pe Chicu
Full Article 2 minutes read

„Nu a fost luată o decizie finală”. Ambasada Ucrainei îl contrazice pe Chicu

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi, 20 ianuarie, că din 1 aprilie, Ucraina nu va mai permite accesul mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene, pe teritoriul țării sale. Contactată de NM, ambasada Ucrainei a comunicat, însă, că o decizie finală în acest sens nu a fost luată de autoritățile de la Kiev. 

„Această problemă se discută de către autoritățile Ucrainei. O notificare oficială în acest sens nu am primit”, ne-au comunicat reprezentanții ambasadei Ucrainei.

Amintim că prim-ministrul Ion Chicu a declarat, după ședința matinală cu președintele Igor Dodon și speaker-ul parlamentului, Zinaida Grecianîi, că în data de 20 ianuarie s-a încheiat perioada de testare al regimului pe care l-a instituit Chișinăul pentru mașinile cu numere transnistrene.

„Am fost notificaţi de colegii din Ucraina că, începând cu 1 aprilie, nu vor mai admite maşini cu numere transnistrene. Respectiv, colegii din instituţiile statului au făcut timp de 10 zile un proces de testare cum o să funcţioneze în cazul în care nu trec. Acest termen expiră astăzi sau mâine şi această problemă se rezolvă. Ce va fi după 1 aprilie, atunci când Ucraina nu va permite cetăţenilor noştri din Transnistria să circule cu numere transnistrene o să vedem”, a explicat prim-ministrul.

Amintim că luni, 20 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au suspendat interdicția de a trece frontiera pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Anunțul a fost făcut de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

Asta după ce vineri, 17 ianuarie, Tiraspolul a decis să răspundă cu aceeași monedă la interdicția de a trece frontiera introdusă de Chișinău pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Și din 24 ianuarie, au interzis autovehiculelor cu numere moldovenești să treacă segmentul nistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Chișinăul a răspuns că „va analiza chestiunea” și apoi va lua o decizie. Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a îndemnat părțile să dea dovadă de responsabilitate.

Iar președintele Igor Dodon a vorbit a discutat problema la telefon cu liderul Transnistriei, Vladim Krasnoselski. Ulterior, șeful statului a anunțat că au convenit asupra identificării „unor decizii urgente pentru a evita criza”.

Între timp, Tiraspolul a anunțat că Dodon a promis anularea interdicției din partea Chișinăului și că, drept urmare, vor suspenda propria decizie de interzicere a accesului mașinilor înmatriculate în Republica Moldova spre frontiera cu Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: