Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

„Nu am altă cale de ales”. Platon își anunță revenirea în politică după sancțiunile canadiene

Omul de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal în Moldova pe trei capete de acuzare, își anunță revenirea în politică, după ce Canada a anunțat sancțiuni pe numele său și a altor șase oligarhi și politicieni din Moldova, apropiați Rusiei, pentru încercări de destabilizare a situației în țară. 

„Toată viața am evitat politica cu orice preț. Rezultatul a fost venirea la putere a tot felul de ticăloși, trecători și mincinoși. Eu însumi am suferit mult din cauza asta. Prin urmare, nu am de ales decât să intru eu în politică și să încerc să transform țara într-un stat modern, foarte dezvoltat, unde sărăcia va fi povestită ca un trecut îndepărtat, unde fiecare cetățean își va putea realiza chiar și cel mai mic potențial al său, iar statul se va transforma într-un prieten bun, grijuliu, înțelept, preocupat de un singur scop – bunăstarea cetățenilor săi. Nu pentru toți oamenii, dar pentru fiecare persoană în parte!”, a scris Platon în reacție.

Canada a sancționat Partidul „ȘOR” și șapte oligarhi și politicieni din Republica Moldova, cu legături în Rusia, pentru tentativele de a destabiliza situația în țară. Persoanele sancționate sunt Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Gheroghe Cavcaliuc și Constantin Botnari.

Acestea nu sunt primele sancțiuni aplicate pentru destabilizarea Moldovei. Recent, UE a anunțat sancționarea a cinci oligarhi moldoveni și ruși, după ce anterior și SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugiți din țară, „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Republica Moldova, susținută de Kremlin”. Atunci, Ilan Șor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, în timp ce Vladimir Plahotniuc și-a anunțat revenirea în politică.

Amintim că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: