Canada sancționează Partidul „ȘOR” și șapte oligarhi pentru încercările de a destabiliza Moldova. Între ei – Platon, Plahotniuc, Cavcaliuc și Andronachi
Full Article 2 minutes read

Canada sancționează Partidul „ȘOR” și șapte oligarhi pentru încercările de a destabiliza Moldova. Între ei – Platon, Plahotniuc, Cavcaliuc și Andronachi

Canada sancționează Partidul „ȘOR” și șapte oligarhi și politicieni din Republica Moldova, cu legături în Rusia, pentru tentativele de a destabiliza situația în țară. Anunțul a fost făcut de Guvernul Canadei pe site-ul său oficial.

Potrivit sursei, cele șapte persoane sancționate sunt liderul fugar al Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la închisoare în Moldova în dosarul „Frauda bancară”; fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, cercetați penal în dosarul „Furtul miliardului”.

Totodată, pe lista persoanelor sancționate de Canada figurează Veaceslav Platon, cercetat penal în Dosarul „Laundromat”; Constantin Botnari, alias „borsetka”, cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu; liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și vicepreședinta Partidului „ȘOR”, deputata Marina Tauber, vizată în două cauze penale în Moldova.

Sancțiunilor se va supune, inclusiv, Partidul „ȘOR”, controlat de Ilan Șor.

Anterior, Ministerul de Externe canadian declara că regimul de sancțiuni va servi la contracararea eforturilor Rusiei de a destabiliza situația în regiune și va sprijini Guvernul Republicii Moldova, ales democratic.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a întreprins o vizită de lucru în Canada, pe 11 mai, curent. Șefa statului s-a întâlnit cu prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, căruia i-a cerut să susțină sancțiunile împotriva oligarhilor care încearcă să destabilizeze Moldova.

Pe 30 mai, Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care sunt acuzați că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a salutat anterior sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România, care vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

La sfârșitul anului trecut, și SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugiți din țară, „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Republica Moldova, susținută de Kremlin”. Atunci, Ilan Șor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, iar Vladimir Plahotniuc nu a venit cu nici o reacție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: