„Nu am creat ALDE din ordinul lui Șor”: Arina Spătaru, despre partidul pe care îl conduce și banii de la oligarhul fugar
Full Article 3 minutes read

„Nu am creat ALDE din ordinul lui Șor”: Arina Spătaru, despre partidul pe care îl conduce și banii de la oligarhul fugar

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, care a recunoscut recent că a lucrat sub acoperire în anchetarea unui dosar penal împotriva lui Ilan Șor, nu a putut răspunde la întrebarea unde sunt banii pe care i-a dat politicianul fugar prin intermediari. Politiciana a declarat, pe 28 septembrie, într-un interviu pentru NewsMaker, că acesta este un secret al anchetei. Spătaru a dat, totodată, asigurări,  că nu a creat Partidul ALDE la ordinul oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

„Nu am creat partidul din ordinul lui Ilan Șor. Partidul ALDE este o continuare a activităților mele politice. Într-un anumit moment, mi-am suspendat munca cu autoritățile și le-am spus că am adunat suficiente informații pentru ei, iar acum vreau să-mi continui viața”, a spus Spătaru.

Când a fost întrebat dacă a cheltuit banii pe care Șor i-a dat în timpul investigației, fără să știe că Arina Spătaru conlucrează cu autoritățile, sub acoperire, într-un dosar împotriva sa, Spătaru a spus: „Nu pot spune asta, pentru că Șor ne urmărește și este interesat de cum am cheltuit acești bani. (…) Dar el nu știe despre asta, iar colegii mei pur și simplu mă vor ucide dacă vă spun ceva. Tot ce ține de finanțarea ALDE și de finanțele pe care Șor spune că mi le-a trimis – este un secret de investigație. Chiar și cu riscul ca cineva să creadă că a finanțat ALDE, nu pot vorbi, pentru că ancheta este foarte importantă pentru mine”, a spus Spătaru.

Ea a asigurat că partidul ei va oferi raportări financiare transparente.

Întrebată cum ar putea comenta opinia potrivit căreia „Arina Spătaru și bani a luat, și și-a creat un partid, și l-a predat pe Șor”, președinta ALDE a spus: „Mă bucur că într-o situație în care țara noastră se îneacă în corupție, sunt astfel de oameni care transformă asta într-o glumă. Așa să fie, dacă ei cred așa”.

Comentând întrebarea cum i-au fost transferați banii, Spătaru a spus că, după întâlnirea cu Șor, „Nesterovschi a lăsat o pungă de hârtie cu 50 de mii de dolari la poarta ei și a fugit rapid”. Arina Spătaru susține că Nesterovschi i-a spus atunci că îi lasă „un cadou pentru fiul ei”.

Amintim că politicianul fugar Ilan Șor a declarat anterior că i-a plătit pe Arina Spătaru și Adrian Culai, care lucrau sub acoperire, cu 1,45 milioane de dolari pentru „salarii pentru ea, angajații săi, chiria biroului și organizarea de evenimente”. „Am o întrebare: unde sunt banii și cum îi veți returna?”, a întrebat Șor.

În replică, Spătaru a declarat că „toți banii pe care i-a transferat Ilan Șor au fost documentați de autoritățile competente. „În acest moment, nu putem dezvălui mai multe detalii despre sumele implicate și unde se află acești bani”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: