„Nu am făcut parte din niciun partid politic”. Mircea Catîrău este noul membru al CEC
Full Article 2 minutes read

„Nu am făcut parte din niciun partid politic”. Mircea Catîrău este noul membru al CEC

Mircea Catîrău a venit în locul lui Alexandr Berlinschii la Comisia Electorală Centrală (CEC), în funcția de membru. Pe 27 iunie, 60 de parlamentari au susținut candidatura lui Catîrău. El a fost propus în această funcție de fracțiunea Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS).  

Mircea Catîrău a fost desemnat de Parlament în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 60 de deputați. Doi deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat „contra” candidaturii și alți 19 nu au votat, un parlamentar neafiliat a votat „pentru”, altul nu a votat. Iar 59 de deputați ai PAS au votat pentru candidatura lui Catîrău. La fel, în cadrul ședinței plenare, Catîrău a depus jurământul în fața deputaților.

„Țin să specific de la început că nu am făcut parte din niciun partid politic și nu fac parte nici în ziua de astăzi”, a comunicat Mircea Catîrău la ședința Parlamentului.

Candidatura lui Catîrău a fost propusă de fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, după ce Alexandr Berlinschii și-a dat demisia din această funcție.

„Mircea Catîrău a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și are experiență de muncă în serviciul public. Acesta a activat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și la Ministerul Finanțelor, unde, până în prezent, a fost șef adjunct al Direcției coordonare politici publice”, au precizat reprezentanții Parlamentului.

Catîrău a fost numit în funcția de membru al CEC până la expirarea actualului mandat al Comisiei. Potrivit legislației, Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri, iar opt dintre ei sunt desemnați de Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Pe 28 martie 2024, purtătoarea de cuvânt a CEC Rodica Sîrbu a declarat că secretarul Comisiei Electorale Centrale Alexandr Berlinschii și-a dat demisia din funcție. În aceeași zi, pe o rețea de socializare, Berlinschii a spus că a demisionat din funcția de membru al Comisiei din motive personale, „legate de viața privată”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: