„Nu da vina pe haine”. Combaterea violenței sexuale, explicată unui grup de adolescenți din capitală
Full Article 3 minutes read

„Nu da vina pe haine”. Combaterea violenței sexuale, explicată unui grup de adolescenți din capitală

Un grup de adolescenți din Chișinău a avut parte de o sesiune de informare pe tema combaterii comportamentului violent. Primăria Chișinău anunță într-un comunicat de presă publicat pe 23 mai că tinerii au vizitat expoziția „Nu da vina pe haine”, o inițiativă cunoscută atât în Moldova, cât și în alte țări, prin care sunt expuse hainele unor victime a violenței sexuale, pentru a demonstra publicului că victima nu are nicio vină pentru că a devenit ținta atacului. 

Elevii de la Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști și liceenii de la IPLT „Dimitrie Cantemir” au participat la un discurs susținut de jurista Nicoleta Cocoțe, specialist în drepturile omului. Expoziția „Nu da vina pe haine” la care au participat liceenii a fost organizată de Primăria Chișinău, în colaborare cu UNFPA și ONG HOMECARE.

„Discursul a abordat formele de violență, cauzele acestora, percepția societății și a statului asupra fenomenului violenței, precum și garanțiile legale existente. Discuția a fost interactivă, cu o implicare activă și interes ridicat din partea adolescenților, care au avut ocazia să adreseze întrebări și să participe la dezbateri”, informează Primăria Chișinău.

Deși autoritățile locale au evitat să menționeze în comunicat, astfel de expoziții se referă în mod tradițional anume la victimele violenței sexuale. Conceptul expoziției „Nu dați vine pe haine” vine de la Universitatea Arkansas din SUA, fiind organizată pentru prima dată în Moldova în 2018. Un eveniment similar a fost organizat, în noiembrie 2023, de UNFPA Moldova și Centrul de drept al femeilor.

***

Pe parcursul anului 2023, în țara noastră, au fost consemnate 535 de cazuri de infracțiuni sexuale. Din totalul acestora, în 282 de cazuri este vorba despre violuri, iar în restul de 242 – de violență sexuală.

Potrivit datelor prezentate de UNFPA Moldova, „42% dintre bărbați și 26% dintre femei consideră că dacă o femeie este violată, înseamnă că ea a făcut ceva ca să ajungă în această situație”. Violeta Terguță, analistă Programe pe violența în bază de gen la UNFPA Moldova, a explicat în 2023 că „Stereotipurile de gen stau la baza oricărei forme de violență. Dacă vorbim despre violența sexuală, dăm vina pe haine, dacă este violență fizică, femeile o percep ca pe o problemă personală, nemaivorbind de comunitate, care învinovățește tot femeia. Din păcate, cu greu conștientizăm gravitatea fenomenului, până nu suntem afectați personal”.

La rândul său, Newsmaker a lansat un sondaj în rândul abonaților săi. Din cele 174 de voturi, aproximativ 6% din respondenți au afirmat că femeile sunt vinovate pentru violența domestică comisă împotriva femeilor.

Conform UNFPA Moldova, violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere și lasă sechele grave asupra vieții lor.

„Nu da vina pe haine”. Combaterea violenței sexuale, explicată unui grup de adolescenți din capitală

Primăria Chișinău

„Nu da vina pe haine”. Combaterea violenței sexuale, explicată unui grup de adolescenți din capitală

Primăria Chișinău


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: