„Nu e nicio conotație politică”. Peskov a comentat datoria de $700 mln, pretinsă de Gazprom din partea Moldovei
Full Article 2 minutes read

„Nu e nicio conotație politică”. Peskov a comentat datoria de $700 mln, pretinsă de Gazprom din partea Moldovei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov susține că nu există „nicio conotație politică în spatele dorinței părții ruse de a încasa toate datoriile pentru gaz din partea R. Moldova”. Declarația a fost făcută pe 13 mai, scrie TASS.

Discuțiile au loc prin intermediul Gazpromului. Pentru că toate aceste datorii sunt monitorizate de Gazprom. Și este evidentă și pe deplin normală dorința de a primi toți banii care i se cuvin, mai ales în aceste condiții, când datoriile, din păcate, nu scad. Însă pentru detalii trebuie să îi întrebați pe cei de la Gazprom, nu există nicio conotație politică aici”, le-a spus Peskov jurnaliștilor.

Reprezentantul Kremlinului a adăugat: „Dacă marfa este livrată, ea trebuie plătită. Unele facilități rezonabile își au locul, însă datoria nu poate crește în permanență. Nu se încadrează în limitele niciunei înțelegeri economice”.

Anterior, președinta țării Maia Sandu a declarat că solicitarea Gazpromului cu privire la datoria pretinsă, acumulată începând cu anul 1994, ar fi motivată politic.

***

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, care au avut loc în 2021, partea rusă a pretins de la Chișinău recunoașterea și plata, de urgență, a unei datorii istorice în mărime de peste 700 milioane de dolari. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Rezultatele acestuia urmau să fie prezentate până în data de 1 mai, însă Chișinăul nu a reușit nici măcar să contracteze o companie care să înceapă auditul. Premierul Natalia Gavrilița a precizat că acest lucru s-a întâmplat deoarece companiile internaționale au refuzat să participe la licitație din cauza războiului din regiune.

Vicepremierul Andrei Spînu a precizat că Gazpromul nu a răspuns la scrisoarea adresată de partea moldovenească cu privire la prelungirea termenului. Concernul rus ar putea decide oricând debranșarea R. Moldova de la furnizarea gazului natural.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: