crimemoldova.com

„Nu este constituțională”. Politologul Angela Colațchi explică de ce asumarea de răspundere a guvernului contravine Legii Supreme

Asumarea de raspundere a guvernului Republicii Moldova din 02.04.2020 nu este constituțională. Opinia a fost enunțată de către politologul Angela Colațchi, după ședința din 2 aprilie a parlamentului, care a fost anulată din cauza lipsei de cvorum.

„Asumarea se face în fața parlamentului, la ședința în plen, care trebuie să fie deliberativă. Azi ședința nu a fost, în situație de lipsa de cvorum, adunarea deputaților – fie chiar în sala de ședințe, nu e ședință, ci o simplă șezătoare”, a scris politologul pe pagina sa Fecbook.

https://www.facebook.com/100002417875550/posts/2842948239129077/?d=n

Amintim că ședința parlamentului de joi, în cadrul căreia urma să fie examinată asumarea răspunderii de către guvern asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, a fost amânată, din lipsă de cvorum. De la ședință au lipsit toți deputații majorității parlamentare PDM-PSRM.

La aceasta s-au prezentat doar 39 de deputați. Astfel, în lipsa cvorumului ședința a fost amânată.

Marți, cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Opoziția susține, însă, că printre prevederi au fost incluse și inițiative care nu au legătură cu starea de urgență. Deputatul Andrian Candu a declarat că acestea prevăd promovarea unor scheme: de duty-free, de vânzare a ţigărilor, elemente legate de cariere pentru taxe de subsol şi minereuri.

Conform Constituției, guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Deputații care nu sunt de acord cu angajarea de răspundere a executivului pot depune o moțiune de cenzură în termen de trei zile de la angajarea răspunderii de către guvern.

Dacă guvernul nu este demis, potrivit alineatului, proiectul de lege se consideră adoptat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: