facebookcom/igor.dodon

„Nu poate Ministerul de Interne să meargă la nesfărşit cu bâta”. Ministrul Sănătății, despre posibile restricții și numărul mare de medici infectați

Măsurile restrictive în contextul pandemiei de COVID-19 ar putea fi reactualizate, însă nu are sens ca acestea să fie impuse pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dacă situaţia este favorabilă în unele localităţi. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu în cadrul ediției din 23 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Despre impunerea unor restricții

Ministrul Sănătății a amintit că există trei coduri de alertă – galben, roşu şi portocaliu.

„Se poate reveni la unele restricții mai drastice în momentul în care situația epidemiologică nu este favorabilă. Aici există un șir de reguli, noi avem codurile de alertă care sunt determinate în planul de pregătire și răspundere la infecția COVID-19: codul galben, portocaliu și roșu. La fiecare cod sunt indicatori pentru declanșarea carantinei”, a declarat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că instituirea carantinei pentru o unitate administrativ-teritorială cum este Chișinăul, practic, este imposibilă.

„Ce înseamnă carantina care a fost instituită în unele localități? Aceasta presupune limitarea accesului în unitatea administrativ-teritorială respectivă. Nu este vorba doar de limitarea circulației populației, ci chiar și de accesul în unitatea administrativ-teritorială. Atâta timp cat nu avem spitalele specializate în teritoriu, și nu vorbesc doar profilul COVID, în Chișinău avem și traumatologie, avem și intervențiile chirurgicale care sunt planificate. Eu vorbesc doar din perspectiva sistemului de sănătate, instituirea carantinei la Chișinău, practic, este imposibilă”, a adăugat oficialul.

„MAI nu poate să meargă cu bâta la nesfârșit”

Șefa ministerului Sănătății a atras atenția că înăsprirea măsurilor nu va avea efect atâta timp cât populația nu acordă atenție recomandărilor specialiștilor din domeniu.

„Nu poate Ministerul de Interne să meargă la nesfărşit cu bâta, este vorba şi de responsabilitate, dar şi de implicarea autorităţilor locale. Noi şi acum avem restricţii pentru aflarea copiilor pe terenul de joacă, dar nimeni nu respectă. Nu poate poliţistul să meargă doar pe amenzi, trebuie să fie şi o implicare a autorităţilor publice locale”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Despre numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19

Viorica Dumbrăveanu a precizat că, la nivel european, procentul de infectare a lucrătorilor medicali este de 15%, în timp ce în Republica Moldova este de 11%.

Ministrul a menţionat că nu este vorba de lipsa echipamentelor de protecţie.

„Avem semnale că, în anumite instituţii se încearcă a se face economii şi imediat ne autosesizăm şi sesizăm şi managerii instituţiilor, în contextul obiectivului prioritar de a asigura lucrătorii medicali cu echipament de protecţie”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Până  în prezent, s-au infectat cu COVID-19 nu mai puțin de 5377 de lucrători medicali – medici, infirmiere, farmacişti, şoferi de ambulanţă, asistenţi medicali.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: