Măsurile restrictive în contextul pandemiei de COVID-19 ar putea fi reactualizate, însă nu are sens ca acestea să fie impuse pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dacă situaţia este favorabilă în unele localităţi. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu în cadrul ediției din 23 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.
Despre impunerea unor restricții
Ministrul Sănătății a amintit că există trei coduri de alertă – galben, roşu şi portocaliu.
„Se poate reveni la unele restricții mai drastice în momentul în care situația epidemiologică nu este favorabilă. Aici există un șir de reguli, noi avem codurile de alertă care sunt determinate în planul de pregătire și răspundere la infecția COVID-19: codul galben, portocaliu și roșu. La fiecare cod sunt indicatori pentru declanșarea carantinei”, a declarat ministrul Viorica Dumbrăveanu.
Viorica Dumbrăveanu a menționat că instituirea carantinei pentru o unitate administrativ-teritorială cum este Chișinăul, practic, este imposibilă.
„Ce înseamnă carantina care a fost instituită în unele localități? Aceasta presupune limitarea accesului în unitatea administrativ-teritorială respectivă. Nu este vorba doar de limitarea circulației populației, ci chiar și de accesul în unitatea administrativ-teritorială. Atâta timp cat nu avem spitalele specializate în teritoriu, și nu vorbesc doar profilul COVID, în Chișinău avem și traumatologie, avem și intervențiile chirurgicale care sunt planificate. Eu vorbesc doar din perspectiva sistemului de sănătate, instituirea carantinei la Chișinău, practic, este imposibilă”, a adăugat oficialul.
„MAI nu poate să meargă cu bâta la nesfârșit”
Șefa ministerului Sănătății a atras atenția că înăsprirea măsurilor nu va avea efect atâta timp cât populația nu acordă atenție recomandărilor specialiștilor din domeniu.
„Nu poate Ministerul de Interne să meargă la nesfărşit cu bâta, este vorba şi de responsabilitate, dar şi de implicarea autorităţilor locale. Noi şi acum avem restricţii pentru aflarea copiilor pe terenul de joacă, dar nimeni nu respectă. Nu poate poliţistul să meargă doar pe amenzi, trebuie să fie şi o implicare a autorităţilor publice locale”, a spus Viorica Dumbrăveanu.
Despre numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19
Viorica Dumbrăveanu a precizat că, la nivel european, procentul de infectare a lucrătorilor medicali este de 15%, în timp ce în Republica Moldova este de 11%.
Ministrul a menţionat că nu este vorba de lipsa echipamentelor de protecţie.
„Avem semnale că, în anumite instituţii se încearcă a se face economii şi imediat ne autosesizăm şi sesizăm şi managerii instituţiilor, în contextul obiectivului prioritar de a asigura lucrătorii medicali cu echipament de protecţie”, a spus Viorica Dumbrăveanu.
Până în prezent, s-au infectat cu COVID-19 nu mai puțin de 5377 de lucrători medicali – medici, infirmiere, farmacişti, şoferi de ambulanţă, asistenţi medicali.