„Nu se poate conduce de emoții și frustrări personale”. Reacția arhitectului-șef al capitalei la acuzațiile viceprimarului Chironda
Full Article 3 minutes read

„Nu se poate conduce de emoții și frustrări personale”. Reacția arhitectului-șef al capitalei la acuzațiile viceprimarului Chironda

Arhitectul-șef al municipiului Chișinău Svetlana Dogotaru a venit cu o reacție după ce viceprimarul Victor Chironda a solicitat inițierea unei anchete de serviciu pe numele acesteia. Într-un comunicat de presă publicat pe 16 iunie de Direcţia Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, Dogotaru l-a acuzat pe Chironda de manipulare a opiniei publice și că „ar urmări să fie inclus pe lista vreunui partid cu șanse de a accede în parlament”.

„Legea autorizării lucrărilor în construcții este foarte explicită la capitolul emiterii autorizațiilor de desființare a construcțiilor. Încercarea de a pune condiții, altele decât prevede legislația, nu este altceva decât manipulare a opiniei publice. Emitentul autorizațiilor nu se poate conduce de emoții și frustrări personale, ci strict de prevederile legii, care interzice impunerea oricăror condiții sau solicitare de acte suplimentare, neprevăzute de lege. Emiterea autorizațiilor de construire/desființare nu este un proces discreționar al arhitectului-șef, dar nici al viceprimarului, oricât de multe conferințe nu ar face și oricâte adresări la CNA nu ar înainta”, a declarat Svetlana Dogotaru.

Reacția vine după ce, în ajun, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.

De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”.

„Doar că toate acestea se fac în regim de lucru, nu în show-uri televizate. Oricum, faptul că s-au făcut publice defecțiunile proiectului e doar spre bine, or, nu facem nimic pe ascuns. Consider că adresările viceprimarului la CNA, pentru a-și fundamenta deciziile de a semna actele pentru care este atribuit cu competențe, reprezintă o lipsă de cunoștință a procesului de lucru, pentru care este angajat”, a menționat aceasta și a l-a acuzat pe Chironda că, de fapt, ar urmări să ajungă deputat.

„Notele informative, pe care le-am făcut la subiect, nu sunt secrete, pot fi solicitate de la Primărie. În general, această conferință o văd drept una de sorginte politică, o încercare de a primi o ofertă pe lista vreunui partid cu șanse de a accede în Parlament. Acolo e mult mai interesant decât la Primărie, unde trebuie să muncești mai mult decât să vorbești”, a conchis Dogotaru.

Primarul capitalei Ion Ceban a declarat că va comenta situația creată în zilele care urmează, întrucât, în prezent, efectuează o vizită oficială în România.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: