„Nu sunt afiliat politic”. Reacția judecătorului CC Vladimir Țurcan la sesizarea depusă de Octavian Țîcu
Full Article 2 minutes read

„Nu sunt afiliat politic”. Reacția judecătorului CC Vladimir Țurcan la sesizarea depusă de Octavian Țîcu

Judecătorul Curții Constituționale (CC) Vladimir Țurcan susține că nu este președinte și nici măcar membru al Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова”. Mai mult, din 2019, nu este afiliat politic niciunei formațiuni. Declarația a fost făcută pentru NM pe 6 mai, după ce deputatul Octavian Țîcu a depus o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu privire la constatarea stării de incompatibilitate dintre cele două funcții. De asemenea, liderul Partidului Unității Naționale (PUN) i-a cerut lui Țurcan să-și depună mandatul de judecător al CC.

„Într-adevăr, am participat la fondarea partidului „Moldova Unită – Единая Молдова”, era sfârșitul anului 2009. Tot atunci, am fost ales președinte de partid pentru o perioadă de 3 sau 4 ani, nu mai țin minte. În 2010, când au avut loc alegerile parlamentare anticipate, partidul a fost inregistrat în calitate de concurent electoral. La sfârșitul campaniei electorale, am suferit un accident rutier cu consecințe destul de grave și ca rezultat, în perioada 2011-20012 m-am ocupat de reabilitarea sănătății. Partidul, practic, nu a activat, iar ulterior, toți membrii au plecat și cu asta s-a terminat”, a declarat Vladimir Țurcan pentru NM.

Judecătorul CC a argumentat că, în 2015, a devenit membru al Partidului Socialiștilor (PSRM), iar conform legii, odată cu aderarea la un partid, se suspendă calitatea de membru al altei formațiuni politice.

„În 2015, eu am devenit membru al PSRM, iar conform Legii cu privire la partide, odată cu aderarea la alt partid, persoana pierde calitatea de membru al altei formațiuni. Din 2015 pâna în 16 august 2019, când am fost numit în funcția de judecător al CC, conform legii, am depus la PSRM cererea respectivă și de atunci nu sunt afiliat politic. Cu regret, legislația nu este perfectă și majoriatea partidelor înregistrate sunt conservate”, a conchis Țurcan.

***

Pe 6 mai, liderul PUN Octavian Țîcu i-a cerut lui Vladimir Țurcan să demisioneze, întrucât funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată retribuită, cu excepția activităţii didactice şi științifice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: