„Nu sunt probleme cu banii”. CNA a publicat audio urmare a reținerilor de la Comrat 
Full Article 5 minutes read

„Nu sunt probleme cu banii”. CNA a publicat audio urmare a reținerilor de la Comrat 

Centrul Național Anticorupție (CNA) a prezentat fragmente audio – din dosarele pornite pe finanțarea ilegală a partidelor politice, spălare de bani și falsificarea rapoartelor financiare – urmare a perchezițiilor și reținerilor de la Comrat. „Se spune că dacă va câștiga, ea (nota red. Maia Sandu) va închide și universitatea noastră”, „Doamne, dă-i puteri lui Putin ca să ia Odesa și pe noi”, „celor care au rămas cu noi în echipă, le va veni pe card pentru septembrie, ianuarie, februarie, martie” și 200 de lei „pentru mitingul de la întâlnirea lui Blinken” – sunt doar câteva fragmente din înregistrările audio publicate de CNA. 

Fragmente audio

„Avem sarcina să nu o lăsăm pe Maia Sandu în primul tur”, a spus o persoană în fragmentul audio publicat de CNA.

„Sandu, Sandu… Se spune că dacă va câștiga, ea va închide și universitatea noastră. Pe cea din Taraclia deja o închid și încă una”, a spus o femeie în discuție cu o persoană. Ultima, după mai multe declarații, a comunicat: „Doamne, dă-i puteri lui Putin ca să ia Odesa și pe noi”.

Într-un alt fragment audio, un bărbat a spus: „Celor care au rămas cu noi în echipă, iată lor… cine a lucrat în septembrie, le va veni pe card pentru septembrie, ianuarie, februarie, martie”. Un alt bărbat a reacționat: „Pentru septembrie, da? Deci nu va trebui de sunat undeva, de căutat ceva, totul va fi decis, au fost transmise datele noastre, da?”. Primul i-a răspuns: „Acum când am fost la Moscova, această întrebare am discutat-o și mi s-a spus: cei care au rămas cu noi în echipă, în septembrie cine a lucrat și cine a rămas acum, cu aceștia închidem întrebarea, nici nu se discută. Iată pe aceste carduri PSB vor achita cu ruble”. Același bărbat i-a spus unei femei că aceasta ar fi trebuit deja să primească „acești 15”. Femeia a menționat că nu i-a primit. „De ce nu toți i-au primit, pentru că din 700 de activiști, 200 și ceva au primit iar ceilalți nu au primit”, a răspuns bărbatul.

Același bărbat l-a sunat pe un „curator de la Moscova, Alexandr”. „Alo, Alexandr, bună ziua. (…) Au venit la mine oameni din sectorul 39, Dezghingea (nota red. sat din Găgăuzia). Marea majoritate a oamenilor nu au primit acești 15 care sunt acum și încă o întrebare: iată când am fost la Moscova, noi cu Ecaterina am discutat că septembrie tot va fi închis, pe carduri, și oamenii se interesează în ce perioadă aproximativ va începe”. Bărbatul, cu numele Alexandr, a răspuns: „Pur și simplu ei nu reușesc fizic. Este un volum mare, numără câți simpatizanți, câți activiști… acolo sunt mii și mii de oameni, de aceea ei deschid pachete, mii, câte 5 persoane, și le transmit băncii. (…) Le vor deschide tuturor, absolut tuturor, nu sunt probleme cu banii”.

Într-un alt fragment, un bărbat a spus: „Simpatizanții sunt acei oameni care vor vota: pensionarii. Este programul bașcanului. (…) Dar 5000 este programul lui Șor aparte, în toată republica”.

„Ați fost alintată, vă spun, câte 1000 v-au plătit și ați stat acasă. De ce ați mers către instanță? Pentru a susține bașcanul, să o întâmpinați”, a comunicat un alt bărbat în discuție cu o femeie. Ulterior, el a continuat: „Dacă aveți pretenții, haideți să o sunăm pe Tauber sau acestui Șor și să întrebăm de ce este așa de nedrept”.

Într-un alt fragment audio, o femeie este întrebată dacă „a fost la Blinken”. „Ce este asta?”, a reacționat ea. „Întâlnirea americanului”, a răspuns cealaltă persoană. „La toți activiștii câte 200 de lei”, a răspuns prima femeie, la întrebarea cui i-au fost dați și pentru ce „acești 200 de lei”. „Dar pentru ce au fost dați? Pur și simplu sau pentru un miting?”, a insistat cealaltă persoană. „Pentru miting desigur. Pur și simplu cine îți va da?”, a comunicat prima persoană. Ulterior, aceeași persoană a spus că „s-a dat și 400 când au mers la Blinken”.

Peste 50 de percheziții au avut loc pe 1 octombrie la Comrat, la 20 de persoane. Acțiunile au avut loc într-o cauză penală pornită „pe fapte de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane au fost reținute. Ar fi mobilizat cetățenii la proteste, contra bani. Informația a fost comunicată de Centrul Național Anticorupție (CNA). Ofițerii CNA și procurorii au documentat și „plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației „ПСБ” a Băncii din Federația Rusă „Promsviazibank””. Detalii AICI. Menționăm că în august 2024, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia, „adaosurile” lui Șor în valoare de 2 mii de lei. Detalii AICI.

Menționăm că, în mai 2024, în fața ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) de la Chișinău, a avut loc un flashmob în legătură cu vizita lui Antony Blinken în Moldova. Acțiunea a fost organizată de reprezentanții Partidului „Renaștere”, apropiat politicianului Ilan Șor. Detalii AICI.

Partidele apropiate politicianului fugar nu au reacționat deocamdată la informațiile publicate de CNA pe 1 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: