Spînu, despre facturile la gaz: „Nu toată lumea va primi ajutor sau compensații egale”
Full Article 2 minutes read

Spînu, despre facturile la gaz: „Nu toată lumea va primi ajutor sau compensații egale”

Guvernul pregătește un plan de compensații în contextul majorării prețului pentru gaz. Acestea vor fi diferențiate, persoanele cu venituri mici urmând să fie susținute în măsură mai mare. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în contextul întrevederii pe care a avut-o cu reprezentanții „Gazprom” în cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat pe 7 și 8 octombrie în orașul Sankt Petersburg.

Vicepremierul a menționat că a fost identificat numărul de gospădării care ar putea avea nevoie de susținerea guvernului, pentru compensarea facturilor.

„Doar cu titlu de informare: 340 de mii de gospodării ale căror consum este sub 30 de metri3/lună. Peste 91 de mii de gospădării ale căror consum este între 30 și 100m3 /lună. Peste 147 de mii de gospădării ale căror consum este între 100 și 300m3/lună. Și cei care consumă peste 300m3 pe lună sunt în jur de 52 de mii de gospădării. Noi nu susținem ca toată lumea să primească ajutor sau compensații egale. În funcție de aceste date, vom veni cu un suport diferențiat: cei mai vulnerabili au nevoie de ajutor mai mare și noi așa vom face”, a explicat Andrei Spînu.

Întrebat de jurnaliști care ar putea fi bugetul pentru compensații, vicepremierul a precizat:

„Este nevoie să înțelegem care va fi prețul pentru gaz. Dacă vom avea un anumit preț, dacă vom prelungi contractul pentru anul curent, putem vorbi despre suma de până la 20 mln de euro sau 25 mln. Dacă vom avea un preț mai mare, vorbim și de o sumă mai mare. Trebuie să așteptăm această decizie”, a explicat Spînu.

Citește și:

Spînu, după discuțiile cu Gazprom: „Suntem gata să folosim combustibil alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: