Moldovagaz

Spînu, despre facturile la gaz: „Nu toată lumea va primi ajutor sau compensații egale”

Guvernul pregătește un plan de compensații în contextul majorării prețului pentru gaz. Acestea vor fi diferențiate, persoanele cu venituri mici urmând să fie susținute în măsură mai mare. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în contextul întrevederii pe care a avut-o cu reprezentanții „Gazprom” în cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat pe 7 și 8 octombrie în orașul Sankt Petersburg.

Vicepremierul a menționat că a fost identificat numărul de gospădării care ar putea avea nevoie de susținerea guvernului, pentru compensarea facturilor.

„Doar cu titlu de informare: 340 de mii de gospodării ale căror consum este sub 30 de metri3/lună. Peste 91 de mii de gospădării ale căror consum este între 30 și 100m3 /lună. Peste 147 de mii de gospădării ale căror consum este între 100 și 300m3/lună. Și cei care consumă peste 300m3 pe lună sunt în jur de 52 de mii de gospădării. Noi nu susținem ca toată lumea să primească ajutor sau compensații egale. În funcție de aceste date, vom veni cu un suport diferențiat: cei mai vulnerabili au nevoie de ajutor mai mare și noi așa vom face”, a explicat Andrei Spînu.

Întrebat de jurnaliști care ar putea fi bugetul pentru compensații, vicepremierul a precizat:

„Este nevoie să înțelegem care va fi prețul pentru gaz. Dacă vom avea un anumit preț, dacă vom prelungi contractul pentru anul curent, putem vorbi despre suma de până la 20 mln de euro sau 25 mln. Dacă vom avea un preț mai mare, vorbim și de o sumă mai mare. Trebuie să așteptăm această decizie”, a explicat Spînu.

Citește și:

Spînu, după discuțiile cu Gazprom: „Suntem gata să folosim combustibil alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze”

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: