„Nu toate vor fi rezolvate peste noapte”. Prima reacție a lui Dumitru Alaiba, după ce a fost propus în funcția de ministru al Economiei
Full Article 4 minutes read

„Nu toate vor fi rezolvate peste noapte”. Prima reacție a lui Dumitru Alaiba, după ce a fost propus în funcția de ministru al Economiei

Deputatul PAS Dumitru Alaiba dă asigurări că, după investirea sa în funcția de Ministru al Economiei, lucrurile în acest sistem se vor mișca cu mai multă energie. Alaiba susține că înțelege că nu este deloc cea mai bună perioadă ca să devii responsabil pe economie, însă va depune maxim efort în acest sens. 

„Am acceptat cu onoare propunerea doamnei Natalia Gavrilița de a prelua funcția de Ministru al Economiei. În cazul în care demersul va fi acceptat de doamna președină Maia Sandu, o să mă mut la guvern după trei ani jumate în parlament.

Nu este deloc cea mai bună perioadă ca să devii responsabil pe economie, pentru că avem o situație economică precară și un viitor incert. Și pentru că minuni nu există.

Însă am acceptat, pentru că știu: totdeauna sunt lucruri pe care le putem face pentru a ajuta. Multe lucruri bune, strategice, au fost inițiate în acest an jumate de predecesorul meu, dl Sergiu Gaibu, lucruri care vor fi continuate.

O să ne mișcăm cu multă energie, o să accelerăm procesele, o să triplăm eforturile. Avem un munte de birocrație pe care trebuie să-l demontăm printr-un efort permanent de dereglementare. În toate domeniile”, a scris Alaiba.

Totodată, viitorul ministru al Economiei spune că va moderniza serviciile publice pentru antreprenori.

„Avem un sistem fiscal complicat, un sistem de raportare greoi, și da, avem controale abuzive. Avem un aparat birocratic uneori prea departe de așteptările și necesitățile antreprenorilor. O să eliminăm hârțoage și proceduri depășite de timp. Cât mai multe și cât mai rapid.

O să modernizăm serviciile publice pentru antreprenori. O să digitalizăm TOT. Anume tot. Pentru că în Estonia e chiar TOT, deci e demonstrat că e posibil.

O să eliminăm obstacolele din calea businessului. Oamenii de afaceri nu trebuie să piardă timpul valoros interacționând cu statul, ci să se concentreze pe dezvoltarea afacerii. O să încercăm să aducem investitori străini. Chiar dacă perioada nu este una sigură pentru ei”, a remarcat reprezentantul PAS.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe susține că va pune umărul să ajute antreprenorii să facă față crizei energetice și costurilor pe care le suportă din cauza războiului din Ucraina.

„Trebuie să scoatem din umbră aproape jumate din economia reală, să oferim suficiente motive miilor de antreprenori de care statul nu suspectează, să treacă pe alb. Să-și înregistreze o afacere, ca un prim pas.

O să facilităm la maximum accesul la finanțare al antreprenorilor, o să le oferim produse care să răspundă necesităților lor.

O să punem umărul ca să ajutăm antreprenorii să facă față crizei energetice și costurilor pe care le suportă din cauza războiului din Ucraina”, asigură el.

Mai mult, Dumitru Alaiba își propune ca să fie pus la punct comerțul electronic.

„O să punem la punct, în sfârșit, comerțul electronic. Vreau să ajungem și în Moldova la momentul în care să poți comanda o pizza online, și tot acolo, online, să o plătești imediat. Că e anul 2022 și noi tot umblăm cu cashul.

Mai sunt multe, multe în listă. Avem oportunități pe care putem să le valorificăm, chiar și în perioada asta incertă prin care trecem.

Republica Moldova este condamnată să fie cea mai liberă, cea mai deschisă și cea mai eficientă energetic economie din regiune, parte a Uniunii Europene. Doar asta poate aduce prosperitatea unei țări mici, fără acces la mare, fără resurse naturale.

Știu că așteptările și nevoile sunt mari și știu că lumea vrea rezultate acum, nu în 2030. Dar știu și că nu toate vor fi rezolvate peste noapte.

Însă promit: lucrurile care se pot întâmpla peste o săptămână nu vor dura trei luni”, a adăugat Alaiba.

Amintim că în cadrul ședinței din 16 noiembrie a Guvernului s-a anunțat despre demisia ministrului Economiei Sergiu Gaibu. Premierul Natalia Gavrilița a spus că decizia a fost luată în urma unor consultări. Noul ministru propus este Dumitru Alaiba.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: