bani.md

„Nu vor fi întârzieri la plata salariilor și pensiilor.” Guvernul, despre veniturile la bugetul public național

În luna ianuarie a anului 2021 la Bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 4,96 miliarde lei, mai mult cu 251,1 milioane lei față de ianuarie a anului 2020. În același timp, cheltuielile au constituit 5 miliarde de lei, care comparativ cu luna ianuarie 2020 sunt mai mari cu 252,2 milioane lei. Executarea Bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 38,5 milioane lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale Bugetului public național au constituit 6,7 miliarde lei.

Despre aceasta a anunțat serviciul de presă a guvernului Republicii Moldova pe 6 februarie.

Totodată, veniturile Bugetului de stat în prima lună a anului 2021 au constituit 3 miliarde lei, în creștere cu 262,2 milioane lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile la Serviciul Fiscal de Stat au constituit 1,6 miliarde lei, cu 177 milioane lei mai mult față de ianuarie 2020, iar veniturile la Serviciul Vamal au constituit 1,5 miliarde lei, fiind în creștere cu 59,8 milioane lei comparativ cu prima lună a anului trecut.

Cheltuielile Bugetului de stat au fost executate în sumă de 3,6 miliarde lei, depășind cu 76,9 milioane lei cheltuielile din prima lună a anului trecut, și cu un deficit în sumă de 611,7 milioane lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile Bugetului de stat au constituit 3,8 miliarde lei.

Potrivit comunicatului de presă, guvernul în exercițiu și-a onorat integral toate angajamentele de plată a salariilor și plăților sociale pentru luna ianuarie. „Astfel, nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților. În acest sens, salariile, pensiile, prestațiile sociale și alte cheltuieli prioritare vor fi achitate integral și la timp”, a menționat serviciul de presă a guvernului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: