Numai în ucraineană. De azi, prestatorii de servicii din Ucraina sunt obligați să se adreseze clienților în limba de stat
Full Article 2 minutes read

Numai în ucraineană. De azi, prestatorii de servicii din Ucraina sunt obligați să se adreseze clienților în limba de stat

De astăzi, în Ucraina a intrat în vigoare legea care obligă toți prestatorii de servicii să se adreseze clienților și cumpărătorilor în limba de stat. 

Legea a fost adoptată încă în 2019 și prevede că deservirea consumatorilor, precum și oferirea informațiilor privind mărfurile și serviciile disponibile să fie în ucraineană.

Asta înseamnă că, în cafenele și în bănci, la benzinării sau la bibliotecă, vânzătorii, chelnerii sau operatorii se vor adresa clienților în ucraineană. Totuși, la solicitarea clientului, deservirea acestuia va putea fi făcută și în alte limbi, atâta timp cât cererea convine ambelor părți. Cei care vor încălca legea riscă amenzi.

Susținătorii acestei inițiative susțin că data de 16 ianuarie 2020 este una istorică. De cealaltă parte, criticii susțin că 16 ianuarie marchează începutul drumului Ucrainei spre Evul Mediu.

În general, pentru consumatorii vorbitori de rusă, nu se vor schimba prea multe lucruri din 16 ianuarie. Potrivit legii, chelnerul sau farmacistul este obligat să se adreseze clientului sau cumpărătorului în ucraineană.

„Dar dacă îl veți ruga să vă explice în oricare altă limbă și angajatul are posibilitatea să facă acest lucru, desigur că are dreptul să o facă. Suntem o țară europeană mare, avem numeroși studenți străini, oameni de afaceri din diferite state, suntem un stat în tranziție. Nicio problemă”, a declarat Taras Kremeni, responsabilul pentru protecția limbii de stat, pentru BBC.

Cei care se vor adresa cumpărătorului în altă limbă riscă amenzi

Persoanele care nu se vor conforma legii și nu se vor adresa clientului sau cumpărătorului în ucraineană riscă amenzi de la 5100 la 6800 de grivne (3140-4200 de lei).

„Dar eu sper că nu vor avea loc astfel de cazuri”, susține Taras Kremeni.

Amenzile vor începe să fie aplicate abia din iulie 2022.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: