Numărul școlilor din Odesa cu predare în română a crescut, de la 3 la 16: în Ucraina ar putea fi și o zi a limbii române
Full Article 2 minutes read

Numărul școlilor din Odesa cu predare în română a crescut, de la 3 la 16: în Ucraina ar putea fi și o zi a limbii române

Ziua Limbii române ar putea fi sărbătorită și în Ucraina. Departamentul pentru politici etnice din Ucraina urmează să prezinte Guvernului ucrainean o propunere de act normativ. Precizările au fost făcute de ambasadorul României în Ucraina Victor Micula. Între timp, potrivit diplomatului, la Odesa a crescut numărul școlilor cu predare în limba română, de la 3 la 16.

Într-un interviu pentru DefenseRomania, ambasadorul României la Kiev Victor Micula a spus că autoritățile ucrainene ar putea institui o zi a limbii române. În acest sens, Departamentul pentru politici etnice din Ucraina urmează să prezinte Guvernului ucrainean o propunere concretă de act normativ.

„Au existat dezbateri publice pe acest subiect și s-a constatat că există sprijin unanim pentru instituirea unei astfel de zile. Astfel, Ucraina ar fi a treia țară care, după Republica Moldova și România, ar sărbători o zi a limbii române în aceeași zi cu celelalte două state”, a comunicat diplomatul.

Totodată, ambasadorul a spus că numărul școlilor cu predare în limba română din regiunea Odesa a crescut.

„În curând trebuie să aibă loc în Ujgorod, în Transcarpatia, olimpiadă de limba și literatura română, unde vor participa elevi atât din Transcarpatia, cât și din Cernăuți și Odesa. Sperăm ca această olimpiadă să încurajeze cât mai mulți copii români să se înscrie în anii următori în școlile în care se predă în limba română în Ucraina. Există evoluții și în regiunea Odesa. Numărul de școli în care se predă în limba română a crescut de la 3 școli la 16 și există mai multe inițiative pe plan local pe care le vom sprijini pe măsură ce vom fi solicitați”, a precizat Micula.

***

Amintim, pe 18 octombrie 2023, în timpul vizitei premierului român Marcel Ciolacu la Kiev, Guvernul ucrainean a adoptat o hotărâre care stipulează că limba vorbită de minoritatea română din Ucraina este româna, dar nu „moldoveneasca” cum era anterior. Declarația prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina a fost salutată la Kiev. La Chișinău, președinta Maia Sandu a catalogat documentul drept „o mișcare importantă care consolidează unitatea țărilor noastre”. La rândul său, și președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a apreciat public colaborarea dintre Ucraina, Moldova și România.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: