Numere neutre pentru mașinile din regiunea transnistreană cel puțin până în 2026. Legea, votată în Parlament
Full Article 3 minutes read

Numere neutre pentru mașinile din regiunea transnistreană cel puțin până în 2026. Legea, votată în Parlament

72 de deputați au decis că mijloacele de transport din stânga Nistrului vor putea fi înmatriculate cu numere neutre cel puțin până în decembrie 2026. Astfel, unitățile de transport vor putea accede în continuare în traficul internațional. Potrivit Chișinăului, până în prezent, au fost luate la evidență peste 10 mii de vehicule cu numere neutre. Interesul a crescut semnificativ, a menționat Chișinăul, după ce Ucraina a interzis trecerea frontierei moldo-ucrainene cu plăci de înmatriculare nerecunoscute, emise în stânga Nistrului. 

Pe 25 iulie, Parlamentul a decis că mijloacele de transport din stânga Nistrului vor putea fi înmatriculate cu numere neutre până la data de 31 decembrie 2026. Un proiect de lege care prevede extinderea acestui termen a fost votat, în a doua lectură, de 72 de deputați.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Partidului de guvernare Acțiune și solidaritate.

Mecanismul nu vizează autovehiculele folosite în activitate comercială. Totodată, persoanele care au domiciliul în alte localități decât cele situate pe teritoriul necontrolat nu își vor putea înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre.

Reprezentanții Parlamentului au menționat că locuitorilor din stânga Nistrului le-a fost oferită posibilitatea de a-și înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre în 2018 – pentru o perioadă de doi ani. Ulterior, termenul a fost prelungit.

„Măsura este necesară întrucât prevederile Convenției asupra circulației rutiere stipulează că persoanele pot accede în traficul internațional cu vehicule proprii doar dacă acestea sunt înmatriculate la autoritățile statului. Un alt avantaj al numerelor neutre este că autoritățile statului pot verifica prin sistemul internațional de drept dacă mijloacele de transport nu sunt pierdute sau furate. De asemenea, șoferii pot fi identificați în traficul rutier și, în cazul implicării în accidente rutiere, pot fi trași la răspundere”, au comunicat reprezentanții Parlamentului.

Până în prezent, la punctele de înmatriculare a unităților de transport deschise de Agenția Servicii Publice în orașele Tiraspol sau Râbnița au fost luate la evidență peste 10 000 de vehicule. Se menționează că „interesul cetățenilor a crescut semnificativ după ce, în 2021, Ucraina a interzis trecerea frontierei moldo-ucrainene a autovehiculelor cu plăci de înmatriculare nerecunoscute, emise în stânga Nistrului”.

Documentul, aprobat pe 25 iulie de Parlament, va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: