Ivor Prickett / The New York Times

NYT: Soldații ucraineni sunt nevoiți să folosească Google Translate pentru armamentul furnizat de NATO

Militarii ucraineni se confruntă cu dificultăți în utilizarea echipamentelor furnizate Ucrainei din țările occidentale. Unii dintre ei nu dețin cunoștințele necesare de limbă engleză pentru exploatarea tehnicii, iar pentru traducerea instrucțiunilor, aceștia sunt nevoiți să utilizeze Google Translate sau înregistrări video, se arată într-un material publicat de The New York Times. Corespondentul publicației a discutat cu mai mulți militari ucraineni, care au relatat cum învață din mers să folosească armamentul trimis de țările NATO.

NYT a relatat povestea sergentului Dmitrii Pisanka, care luptă în regiunea Herson. Potrivit publicației, după invazia Ucrainei de către Rusia, țările NATO au furnizat echipamente moderne, pe care însă soldații ucraineni nu știu cum să le utilizeze.

Tyler Hicks/The New York Times

Potrivit sergentului, nimeni din colegii săi nu știe cum să lucreze cu înaltele tehnologii, cum ar fi sistemul portabil de vedere integrat, cu senzor infrarosu racit JIM LR. Dispozitivul este utilizat în prezent de către aceștia pentru trageri precise dintr-o armă produsă în 1985.

Este ca și cum ai primi un Iphone 13 și ai posibilitatea doar să suni”, a povestit soldatul.

Prin urmare, o parte din tehnică este scumpă, însă inutilă.

Am încercat să învăț să o utilizez citind instrucțiunile în limba engleză, utilizând Google Translate”, mai spune bărbatul.

Tyler Hicks/The New York Times

Grănicerul Andrei Nikita le-a spus jurnaliștilor americani că, înainte de război, a învățat în timpul instruirii să utilizeze rachetele anti-tanc NLAW. În prezent, acesta își învață colegii să utilizeze tehnica. El a recunoscut că unii soldați ucraineni învață să folosească echipamentul cu ajutorul înregistrărilor video.

„Însă sunt și astfel de sisteme, utilizarea cărora nu este posibilă la nivel intuitiv. De aceea, avem nevoie de cursuri serioase, care în prezent sunt desfășurate doar în afara Ucrainei”, a spus militarul.

Tyler Hicks/The New York Times

Amintim că țările occidentale susțin Ucraina din punct de vedere militar. La mijlocul lunii mai, SUA a alocat $40 miliarde pentru susținerea Ucrainei, inclusiv din punct de vedere militar. Ulterior, a fost aprobată furnizarea tehnicii militare în mărime de $100 mln pentru Kiev. Susțin Ucraina din punct de vedere militar, în războiul contra Rusiei, și Marea Britanie, Franța, Canada, Spania, Polonia, Germania, ș.a.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vlah cere test cu detectorul de minciuni pentru Grosu. PAS: „Nu răspundem în fața alternativelor lui Putin”

Lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, l-a invitat pe Igor Grosu, lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să răspundă la un test cu detectorul de minciuni. Politiciana vrea să-i adreseze zece întrebări legate de alegerile parlamentare din 28 septembrie, subliniind că acesta ar fi „singurul mod prin care poate fi demonstrată corectitudinea scrutinului”.

„Poporul nu mai crede în alegeri corecte, iar singura cale prin care conducerea PAS poate demonstra contrariul este să treacă testul cu detectorul de minciuni”, a scris Vlah într-o postare pe rețelele sociale.

Întrebările adresate de Irina Vlah lui Igor Grosu vizează, printre altele, presupuse „intenții de fraudare a alegerilor, influența asupra Curții Constituționale, controlul asupra mass-mediei și folosirea instituțiilor statului împotriva oponenților politici”.

„Se pregăteşte PAS să fraudeze alegerile parlamentare din data de 28 septembrie 2025? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este Comisia Electorală Centrală sub controlul PAS? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Controlează PAS în totalitate Curtea Constituţională? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosite în aceste alegeri împotriva oponenţilor politici astfel de instituţii ca: SIS, Poliţia, Procuratura, instanţele judecătoreşti? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Vor fi folosiţi reprezentanţii corpului diplomatic pentru fraudarea alegerilor în secţiile de votare de peste hotare? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Este controlată de către PAS cea mai mare parte a presei şi va fi folosită în campania electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Intenţionează PAS să folosească Sistemul Informaţional de Stat „Alegeri”, trecut în administrarea STISC, pentru a falsifica rezultatele alegerilor? Variante de răspuns: DA sau NU.

Va folosi PAS, contrar legislaţiei, imaginea liderilor străini pentru a-şi face campanie electorală? Variante de răspuns: DA sau NU. 

Va continua PAS persecutarea cetăţenilor cu alte viziuni politice pentru a-i determina să nu participe la vot în alegerile parlamentare? Variante de răspuns: DA sau NU.  

Va anula PAS, prin intermediul Curţii Constituţionale, rezultatele alegerilor parlamentare, dacă acestea nu-i vor conveni? Variante de răspuns: DA sau NU.”

În context, NewsMaker a solicitat un comentariu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„PAS răspunde în fața oamenilor. Nu în fața alternativelor lui Putin al căror unic scop este să dea pe tavă țara noastră Rusiei, s-o îngenuncheze și să o țină în izolare”, a declarat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a partidului.

***

Precizăm că Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023. După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română și chiar și-a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.

Irina Vlah a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova în scrutinul din 20 octombrie 2024. Potrivit rezultatelor finale, ea a acumulat circa 83 mii de voturi, adică aproape 5,4% din sufragii, nereușind să ajungă în turul II de scrutin.

În noiembrie 2024, ️Irina Vlah a anunțat constituirea Partidului Republican „Inima Moldovei”.

Pe 22 iulie, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: