Ivor Prickett / The New York Times

NYT: Soldații ucraineni sunt nevoiți să folosească Google Translate pentru armamentul furnizat de NATO

Militarii ucraineni se confruntă cu dificultăți în utilizarea echipamentelor furnizate Ucrainei din țările occidentale. Unii dintre ei nu dețin cunoștințele necesare de limbă engleză pentru exploatarea tehnicii, iar pentru traducerea instrucțiunilor, aceștia sunt nevoiți să utilizeze Google Translate sau înregistrări video, se arată într-un material publicat de The New York Times. Corespondentul publicației a discutat cu mai mulți militari ucraineni, care au relatat cum învață din mers să folosească armamentul trimis de țările NATO.

NYT a relatat povestea sergentului Dmitrii Pisanka, care luptă în regiunea Herson. Potrivit publicației, după invazia Ucrainei de către Rusia, țările NATO au furnizat echipamente moderne, pe care însă soldații ucraineni nu știu cum să le utilizeze.

Tyler Hicks/The New York Times

Potrivit sergentului, nimeni din colegii săi nu știe cum să lucreze cu înaltele tehnologii, cum ar fi sistemul portabil de vedere integrat, cu senzor infrarosu racit JIM LR. Dispozitivul este utilizat în prezent de către aceștia pentru trageri precise dintr-o armă produsă în 1985.

Este ca și cum ai primi un Iphone 13 și ai posibilitatea doar să suni”, a povestit soldatul.

Prin urmare, o parte din tehnică este scumpă, însă inutilă.

Am încercat să învăț să o utilizez citind instrucțiunile în limba engleză, utilizând Google Translate”, mai spune bărbatul.

Tyler Hicks/The New York Times

Grănicerul Andrei Nikita le-a spus jurnaliștilor americani că, înainte de război, a învățat în timpul instruirii să utilizeze rachetele anti-tanc NLAW. În prezent, acesta își învață colegii să utilizeze tehnica. El a recunoscut că unii soldați ucraineni învață să folosească echipamentul cu ajutorul înregistrărilor video.

„Însă sunt și astfel de sisteme, utilizarea cărora nu este posibilă la nivel intuitiv. De aceea, avem nevoie de cursuri serioase, care în prezent sunt desfășurate doar în afara Ucrainei”, a spus militarul.

Tyler Hicks/The New York Times

Amintim că țările occidentale susțin Ucraina din punct de vedere militar. La mijlocul lunii mai, SUA a alocat $40 miliarde pentru susținerea Ucrainei, inclusiv din punct de vedere militar. Ulterior, a fost aprobată furnizarea tehnicii militare în mărime de $100 mln pentru Kiev. Susțin Ucraina din punct de vedere militar, în războiul contra Rusiei, și Marea Britanie, Franța, Canada, Spania, Polonia, Germania, ș.a.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: