Ivor Prickett / The New York Times

NYT: Soldații ucraineni sunt nevoiți să folosească Google Translate pentru armamentul furnizat de NATO

Militarii ucraineni se confruntă cu dificultăți în utilizarea echipamentelor furnizate Ucrainei din țările occidentale. Unii dintre ei nu dețin cunoștințele necesare de limbă engleză pentru exploatarea tehnicii, iar pentru traducerea instrucțiunilor, aceștia sunt nevoiți să utilizeze Google Translate sau înregistrări video, se arată într-un material publicat de The New York Times. Corespondentul publicației a discutat cu mai mulți militari ucraineni, care au relatat cum învață din mers să folosească armamentul trimis de țările NATO.

NYT a relatat povestea sergentului Dmitrii Pisanka, care luptă în regiunea Herson. Potrivit publicației, după invazia Ucrainei de către Rusia, țările NATO au furnizat echipamente moderne, pe care însă soldații ucraineni nu știu cum să le utilizeze.

Tyler Hicks/The New York Times

Potrivit sergentului, nimeni din colegii săi nu știe cum să lucreze cu înaltele tehnologii, cum ar fi sistemul portabil de vedere integrat, cu senzor infrarosu racit JIM LR. Dispozitivul este utilizat în prezent de către aceștia pentru trageri precise dintr-o armă produsă în 1985.

Este ca și cum ai primi un Iphone 13 și ai posibilitatea doar să suni”, a povestit soldatul.

Prin urmare, o parte din tehnică este scumpă, însă inutilă.

Am încercat să învăț să o utilizez citind instrucțiunile în limba engleză, utilizând Google Translate”, mai spune bărbatul.

Tyler Hicks/The New York Times

Grănicerul Andrei Nikita le-a spus jurnaliștilor americani că, înainte de război, a învățat în timpul instruirii să utilizeze rachetele anti-tanc NLAW. În prezent, acesta își învață colegii să utilizeze tehnica. El a recunoscut că unii soldați ucraineni învață să folosească echipamentul cu ajutorul înregistrărilor video.

„Însă sunt și astfel de sisteme, utilizarea cărora nu este posibilă la nivel intuitiv. De aceea, avem nevoie de cursuri serioase, care în prezent sunt desfășurate doar în afara Ucrainei”, a spus militarul.

Tyler Hicks/The New York Times

Amintim că țările occidentale susțin Ucraina din punct de vedere militar. La mijlocul lunii mai, SUA a alocat $40 miliarde pentru susținerea Ucrainei, inclusiv din punct de vedere militar. Ulterior, a fost aprobată furnizarea tehnicii militare în mărime de $100 mln pentru Kiev. Susțin Ucraina din punct de vedere militar, în războiul contra Rusiei, și Marea Britanie, Franța, Canada, Spania, Polonia, Germania, ș.a.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: