O dronă rusească a intrat în spațiul aerian al Moldovei? Chișinăul a respins informația 
Full Article 3 minutes read

O dronă rusească a intrat în spațiul aerian al Moldovei? Chișinăul a respins informația 

În seara zilei de 26 februarie, unele canale de Telegram au scris că o dronă ar fi intrat pe teritoriul Republicii Moldova. La scurt timp, Ministerul Apărării de la Chișinău a respins informația. 

Mai multe canale de Telegram, din Ucraina dar și din Republica Moldova, au scris că o dronă din regiunea Odesa și-a pierdut cursul și a trecut granița Moldovei. Unele surse îndemnau cetățenii Republicii Moldova să fie vigilenți.

În legătură cu presupusul risc de intrare a unei drone în spațiul Republicii Moldova, a declarat la scurt timp Ministerul Apărării de la Chișinău, nici o dronă lansată de Federația Rusă în această seară asupra Ucrainei nu a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

„Partea ucraineană ne-a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa până la această oră au fost distruse sau bruiate de apărarea anti-aeriană ucraineană”, au adăugat autoritățile Republicii Moldova.

Ulterior, Forțele aeriene ucrainene au raportat că drone neidentificate se îndreaptă de la granița cu Moldova în direcția Hmelnițki. În regiunile Cernăuți și Hmelnițki a fost anunțată o alertă de raid aerian. Aceasta a fost valabilă până la ora 00:37. 

***

Amintim că mai multe fragmente de dronă de tip Shahed, folosite de Federația Rusă în invazia împotriva Ucrainei, au fost descoperite pe 11 februarie în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești. Pe 12 februarie, Inspectorate General al Poliției a raportat că rămășițele conțineau 50 kg de substanță explozivă și că acesta va fi detonată în scurt timp. În aceeași zi, pericolul a fost eliminat, prin detonarea explozibilului.

În decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Premierul a declarat pe 14 februarie că acesta nu a putut detecta fragmentele de dronă căzute la Vulcănești. Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are.

În februarie, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Ruslan Galușca a declarat că Republica Moldova dispune de sisteme anti-dronă cu care să doboare aparatele zburătoare militare care amenință securitatea țării noastre. Totuși, aceste sisteme pot doborî doar drone de dimensiuni mici, nu și cele de tip Shahed, care sunt folosite de armata rusă în invazia asupra Ucrainei și fragmentele căreia au căzut anterior pe teritoriul Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: