Defense Express

O fabrică de muniție din România va produce obuze de 152 și 155 mm. Germania va finanța retehnologizarea

Germania este dispusă să cofinanțeze retehnologizarea unei fabrici de armament din România. Informația ar trebui să fie anunțată la sfârșitul lui ianuarie, scrie publicația americană WSJ. Potrivit sursei citate, în România ar putea fi produse proiectile de artilerie de calibru mare – atât obuze de tip sovietic, de 152 mm, cât și proiectile la standarde NATO, de 155 mm.

Retehnologizarea fabricii, al cărui amplasament nu a fost dezvăluit, se va realiza parțial cu fonduri primite de la guvernul german.

Proiectul ar însemna o presiune mai mică pe umerii Occidentului, întrucât consumul de muniție a atins, în timpul invaziei ruse din Ucraina, cote impresionante. Spre exemplu, de la începutul conflictului, Statele Unite au furnizat Kievului peste un milion de proiectile de artilerie.

Ce mai produce industria de apărare a României?

Potrivit ROMARM, următoarele companii încă mai produc arme, muniții și echipamente militare:

  • Arsenal Reșița – Proiectare, fabricatie, reparatie, modernizare si service armament de artilerie.
  • Carfil (Brașov) – produce armament și muniție compatibilă cu cerințele NATO – armament și munitie pentru aruncatoare de grenade reactive si aruncatoare de bombe, tunuri.
  • Electromecanica Ploiești – produce tehnică de rachete tip blindate, geniu și artilerie. Echipamentele cu destinație militară: rachetele anti-tanc, rachetele aer-sol, rachete AA dirijate radio.
  • Fabrica de pulberi Făgăraș – este singurul producător de explozibili și propulsoare solide din România.
  • Fabrica de Arme Cugir – Proiectare si fabricatie de armament de infanterie portativ, individual si colectiv, calibru 5,45-9 mm.
  • Uzina Mecanică Cugir – desprinsă, în 2004, din Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică de la Cugir fabrică produse pentru uz militar, precum muniție tip NATO, pistoale, mitraliere, turn de board și încărcătoare.
  • Uzina Automecanică Moreni (Jud. Dâmbovița) – De-a lungul anilor, a produs transportoare blindate amfibii pe roți, cu tracțiune 4×4, 6×6 și 8×8, printre care amfibiul blindat SAUR 1 si SAUR 2, precum și transportorul Zimbru.
  • Pirochim Victoria (Brașov) – fabrică pulberi piroxilinice cu simplă, dublă și triplă bază, pulberi sferice; precomprimare cartuse etc.
  • Uzina Mecanică Plopeni – fabrică muniție pe diferite calibre, de tip exploziv, trasor și perforant incediar trasor.
  • Tohan (Zărnești, Jud. Brașov) – produce, potrivit Romarm, unele dintre cele mai căutate articole militare, precum: lovituri reactive de 122 mm (ogivele și focoasele asociate), muniție pentru artilerie (lovitura de atilerie 122 mm de diferite tipuri), lovituri cu bombe de iluminare și focoasele asociate, lovituri cu bombe fumigene și de mascare, grenade și elemente pirotehnice.
  • Uzina Mecanică Mija (jud Dâmbovița) – fabrică produse pentru uz militar, precum lovituri antitanc, lovituri explozive, grenade militare, dar și produse pentru menținerea ordinii publice, tip grenade acustice sau grenade fumigene.
  • Uzina Mecanică Sadu – Proiectare, fabricație, montaj și service pt. armament de infanterie, muniții pt. armamentul de infanterie.
  • Uzina Mecanică București – Societatea are ca profil cercetarea, proiectarea, producerea, repararea și modernizarea de vehicule blindate. La UMB se vor produce integral 133 de blindate Piranha V pentru Armata României.
  • Uzina de Produse Speciale Dragomirești (Târgoviște) – muniții pentru artilerie, bombe de aviatie, încărcături explozive pentru minerit sau detonări de suprafață și explozibili pentru uz militar sau poliție.

Avantaje și pentru Germania

Producția, în paralel, a celor două tipuri de muniție reprezintă o gură de oxigen pentru armata ucraineană, care a utilizat mare parte din stocurile de proiectile de 152mm, iar suplimentarea acestora se face cu greutate întrucât obuzele se produc în Rusia și Serbia.

În același timp, Germania și-ar rezolva și ea o problemă – Berlinul a primit unele critici din partea oficialilor din Ucraina pentru refuzul său de a trimite în Ucraina arme grele, cum ar fi tancuri de luptă. Sprijinirea unui proiect de anvergură, precum cel al producției de muniție de artilerie din România, ar mai stinge din solicitările Kievului. În plus, producția proiectilelor de 155 de mm va proteja rezervele de muniții al Bundeswehr-ului.

NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„De exemplu, pentru artilerie avem nevoie de o enormă cantitate de muniţie, avem nevoie de piese de schimb”, a declarat Stoltenberg.

Rusia se află într-o situație și mai gravă

Astfel, dacă la începutul invaziei, Armata Rusiei consuma chiar și 60-70 de mii de obuze pe zi, comandanții militari s-au văzut nevoiți să reducă numărul la 10-15 mii de trageri pe zi.

Șeful GUR ucrainean, Kirilo Budanov, susține că Rusia are un deficit important de obuze și încearcă să pornească în Belarus producția de muniție de 122 mm și 152 mm, precum și a rachetelor pentru MLRS „Grad”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: