O femeie de 68 de ani a dat €12 mii pentru o „rudă implicată în accident”. Poliția a reținut un tânăr VIDEO
Full Article 4 minutes read

O femeie de 68 de ani a dat €12 mii pentru o „rudă implicată în accident”. Poliția a reținut un tânăr VIDEO

O femeie de 68 de ani a rămas fără 12 mii de euro. Ea a spus polițiștilor că i-a transmis unei persoane necunoscute. S-a întâmplat pe 3 iulie. Ea a fost apelată de o altă femeie, care s-a dat drept angajată a organelor de drept, și care a anunțat-o că fiica ei a comis un accident rutier în urma căruia o persoană a avut de suferit. Astfel, i s-a cerut bani „pentru a restitui paguba părții vătămate, iar fiica sa să fie eliberată”. Potrivit oamenilor legii, acțiunea face parte din schema cu „ruda implicată în accident”.

Pe 5 iulie, reprezentanții poliției au declarat că schema cu „ruda implicată în accident” continuă să lase cetățenii fără bani.

Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost reținut de polițiști, fiind implicat într-un caz de escrocherie săvârșită prin schema „ruda implicată într-un accident rutier”. Poliția din Ungheni a fost sesizată de o femeie precum că a transmis o sumă de bani la o persoană necunoscută, sub pretextul că fiica sa a comis un accident rutier în urma căruia a fost traumată o persoană. La data de 3 iulie, în jurul orei 15:00, femeia de 68 de ani din Ungheni a fost apelată la telefonul fix de o femeie care vorbea în limba rusă și s-a dat drept angajată a organelor de drept, solicitând mii de euro pentru a restitui paguba părții vătămate, iar fiica sa să fie eliberată. În mai puțin de o oră, escroaca a reușit să delapideze victima de 12 mii de euro. Ulterior femeia a transmis suma unui tânăr, care avea rolul de curier. În urma măsurilor de urmărire penală și de investigație, persoana a fost reținută în Chișinău”, au comunicat reprezentanții Poliției.

Audiat de polițiști, tânărul a declarat că pentru acest serviciu a fost achitat cu 500 de euro și 200 de dolari.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie săvârșită cu cauzarea de daune în proporții considerabile, iar persoana culpabilă de asemenea infracțiune, conform legislației în vigoare, riscă închisoare de la 1 la 5 ani. Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate”, au declarat polițiștii.

Oamenii legii au precizat că, în ultima perioadă, acest gen de escrocherie se înregistrează mai mult în localitățile țării, dacă la început prevala capitala. Poliția a atenționat cetățenii să nu se lase manipulați de infractori și i-a îndemnat, ca atunci când vor fi apelați de persoane dubioase, care prezintă un scenariu similar, să închidă apelul și să ia legătura cu rudele pentru a verifica informația prezentată. Ulterior să raporteze ca­­­zul la 111.

În octombrie 2023, cinci membri ai unui grup infracțional organizat erau cercetați penal pentru comiterea a 8 cazuri de escrocherie pe teritoriul Chișinăului, timp de o lună. Suspecții, dându-se drept reprezentanți ai organelor de drept, apelau persoane, le spuneau că ruda lor ar fi fost implicată într-un accident rutier și le cereau sume de bani, care variau între 3 000 și 10 000 de lei, pentru ca aceștia să nu fie trași la răspundere. Detalii AICI. Pe 30 ianuarie 2024, poliția anunța despre reținerea unui bărbat de 36 de ani, originar din municipiul Chișinău, care ar fi fost implicat în schema denumită generic „ruda implicată în accident”. Polițiștii declarau că în rezultatul perchezițiilor la domiciliul și în mașina acestuia s-au ridicat mijloace financiare în valoare de 51 856 de dolari, 2 640 de euro, 8 4 420 de lei și 61 de roni, echivalentul a peste un milion de lei. Detalii AICI. Acest gen de escrocherie a continuat. În aprilie 2024, o femeie de 84 de ani din Chișinău a fost anunțată la telefon că o rudă de a ei a fost implicată într-un accident rutier. Totodată, femeii i s-a cerut 109 mii de lei. Ulterior, la domiciliul acesteia s-a apropiat un tânăr și a luat banii. Poliția a reținut doi suspecți – tineri din regiunea transnistreană. Asupra lor au fost depistați și banii, care au fost deja restituiți victimei. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: