O jurnalistă ucraineană, în vârstă de 27 de ani, a murit într-o închisoare din Rusia
Full Article 3 minutes read

O jurnalistă ucraineană, în vârstă de 27 de ani, a murit într-o închisoare din Rusia

Victoria Roșina, jurnalista publicației ucrainene „Hromadske” și care a scris și pentru „Ukrainskaia Pravda”, a murit într-o închisoare din Rusia. Jurnalista a dispărut în august 2023 în timp ce se afla pe teritoriile Ucrainei ocupate de ruși. Ulterior, în mai 2024, autoritățile ruse au recunoscut că jurnalista a fost reținută și se află pe teritoriul Federației Ruse. Ea urma să fie inclusă într-unul dintre următoarele schimburi de prizonieri. Între timp, partea rusă i-a anunțat moartea. Jurnalista ar fi murit pe 19 septembrie. Victoria Roșina urma să împlinească 28 de ani pe 6 octombrie, relatează BBC

Comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmitrii Lubineț, a primit o confirmare, de la partea rusă, cu privire la moartea jurnalistei. Lubineț a menționat că Victoria Roșina a fost privată ilegal de libertate de către Rusia. Potrivit ombudsmanului, ea a dispărut în august 2023, în timp ce se afla pe teritoriile Ucrainei ocupate de ruși. Presa ucraineană a scris anterior că Victoria Roșina pregătea un material jurnalistic în teritoriile ocupate. În luna septembrie a aceluiași an, rudele jurnalistei au cerut căutarea ei. 

Abia în mai 2024, autoritățile ruse au recunoscut că jurnalista a fost reținută și se află pe teritoriul Federației Ruse. Ministerul rus al Apărării a trimis o scrisoare de confirmare tatălui ei.

Reținerea jurnalistei a fost confirmată și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, a comunicat Lubineț. 

„De ce a murit tânăra femeie, în timp ce era în captivitate în Rusia, nu este cunoscut”, a adăugat ombudsmanul. 

Publicația ucraineană „Grati” a scris pe 10 octombrie, cu referire la Ministerul rus al Apărării, că jurnalista a murit pe 19 septembrie 2024. Instituția rusească a comunicat data morții urmare a unei a adresări din 28 august 2024 a tatălui jurnalistei. Ministerul rus a informat familia jurnalistei că trupul Victoriei Roșina va fi returnat „părții ucrainene în cadrul schimbului corpurilor ale persoanelor deținute”.

Roșina urma să fie inclusă într-unul dintre următoarele schimburi de prizonieri. Pentru aceasta trebuia să fie transportată la un centrul de arest preventiv „Lefortovo” din Moscova.

Jurnalista ar fi împlinit 28 de ani pe 6 octombrie.

Victoria Roșina a fost reținută și în martie 2022 de oameni în civil – probabil ofițeri ai FSB-ului rus. După 10 zile a fost eliberată. S-a întâmplat în timp ce pregătea materiale despre operațiunile militare din estul și sudul Ucrainei și acoperea evenimentele din Berdeansk, regiunea Zaporojie. După aceasta, pe canalele de Telegram din Rusia a început să circule un video în care Roșina spunea că Rusia nu a răpit-o dar i-a salvat viața, fapt pentru care femeia din cadru i-a mulțumit Moscovei. Potrivit unor experți, înregistrarea a fost făcută sub presiune.

În Ucraina s-a anunțat că aproximativ 25 de jurnaliști ucraineni sunt ținuți în captivitate în Rusia. Sunt și jurnaliști dați dispăruți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: