„O lecție proastă de democrație”. Reacții după finala națională a Eurovision 2024
Full Article 3 minutes read

„O lecție proastă de democrație”. Reacții după finala națională a Eurovision 2024

Finala Națională a Eurovision Song Constest (ESC) 2024 a generat un val de reacții în mediul online. În finala concursului muzical s-au calificat artistele Natalia Barbu și Valeria Pasha, care au obținut punctaj egal în urma votului juriului și al publicului – 22 de puncte. Cu toate acestea, jurații ECS 2024 au decis să o declare câștigătoare pe Natalia Barbu, fără vreun vot suplimentar. Utilizatorii au criticat hotărârea juriului concursului.

Jurnalista Nata Albot a sugerat că decizia de o declara pe Natalia Barbu câștigătoare, fără a ține cont de preferința publicului, trezește „rușine spaniolă”.

Două artiste finaliste au luat puncte egale la finala Eurovision din Moldova. Doar că televiziunea publică, din mers a decis să ignore preferința publicului și să aleagă singură câștigătoarea, fără să respecte vreun criteriu exact, prevăzut de regulament. Rușine spaniolă trezește conferința live în care participanta nedreptățită încearcă să își facă dreptate, iar gazdele se bâlbâie încercând să explice cine totuși a luat decizia. Ce jenant poate arăta un post public de televiziune, când interesele, orgoliile și frustrările unora sunt mai importante decât profesionalismul și transparența”, a scris Albot pe Facebook.

Prezentatoarea TV Victoria Cușnir a felicitat-o pe Barbu pentru victorie. Totuși, Cușnir a menționat că în contextul în care cele două finaliste au acumulat punctaj egal un vot suplimentar ar fi fost îndreptățit.

Ma bucură victoria Natalia Barbu Sota. Felicitări și parcurs la fel de spectaculos! Măcar nu vom avea pe scena europeană o piesă cu iz de Billie Eilish. Și asta mult contează, dar! De regulă, în situații ca astea e prevăzut un vot suplimentar, sau decide câștigătorul cel mai tânăr membru al juriului. Nu înțeleg de ce a fost eliminată argumentarea deciziei celor 22 de puncte care trag mai greu la cântar. Asta pune, observ, dinți ascuțiți pe câștigător. Plus, regulă e regulă. Rău nu face”, a spus Victoria Cușnir pe rețelele de socializare.

Iar scenarista Dina Zaiat a spus că adevărata câștigătoare a Finalei Naționale a Eurovision din acesta an este Valeria Pasha.

Era de așteptat. Juriul local Eurovision nu a ținut cont niciodată de opinia publicului. În comentarii toți sunt șocați. Cu tot respectul față de Natalia, de fapt, Valeria Pașa este câștigătoarea din acest an”, a comunicat Dina Zaiat pe Facebook.

Asistenta de cercetare la Atlantic Council Victoria Olari a menționat că Finala Națională a ESC 2024 este o „lecție proastă de democrație”.

„O lecție proastă de democrație”. Reacții după finala națională a Eurovision 2024

Facebook/Victoria Olari

Precizăm că, în seara de 17 februarie, a avut loc Finala Națională a Eurovision Song Contest 2024, în cadrul căreia au participat 11 concurenți. În urma voturilor din partea juriului și a publicului, Valeria Pasha și Natalia Barbu au acumulat 22 de puncte. Până la urmă, Barbu a fost declarată învingătoare. Astfel, artista va reprezenta Republica Moldova la concursul internațional, care se va desfășura în luna mai la Malmo, cu piesa „In the middle”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: