Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, infirmă informațiile lansate de jurnalista Natalia Morari, potrivit cărora, compania străină Sumitomo, care activează în domeniul automotivelor, ar urma să plece din Republica Moldova fiindcă ar fi fost amendată cu sute de milioane de lei. Astfel, Dumitru Alaiba o acuză pe Natalia Morari de minciună și că prin promovarea unor asemenea narative ar vrea să impiedice țara noastră să avanseze în procesul de eurointegrare. Precizările au fost făcute într-o postare publicată pe Facebook, în data de 5 august.
UPDATE (8 august) După postarea ministrului Dumitru Alaiba, care o acuză de minciună pe Natalia Morari, aceasta a publicat pe rețelele sale de socializare un video prin care argumentează de ce oficialul trebuie să demisioneze. Ea susține că informațiile postate de către Dumitru Alaiba sunt „false, au un caracter defăimător, nu corespund realităţii şi sunt lipsite de un substrat factologic, iar răspândirea intenționată şi nefondată a acestora generează condamnarea morală de opinia publică, ceea ce duce la prejudicierea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale”.
Ce s-a întâmplat?
Pe canalul de YouTube al Nataliei Morari a fost publicat, în data de 4 august, o nouă ediție a emisiunii sale în care prezintă evenimente de actualitate. În ediția respectivă, jurnalista a declarat că compania Sumitomo ar urma să plece din Republica Moldova, după ce i-a fost aplicată „din pod” o amendă de 268 milioane de lei. „Culmea li s-a propus să dea mită dacă nu vor amendă. Și cel mai probabil aceștia pleacă imediat cum se încheie ultimele comenzi pe care le au”, a adăugat ea.
Natalia Morari nu a menționat sursa informațiilor despre Sumitomo. În schimb, jurnalista a plasat informațiile în contextul plecării din Republica Moldova a altor investitori străini – Fujikura și Coroplast, făcând accent pe faptul că actuala guvernare se face vinovată de această situație. Menționăm că, în timp ce retragerea Fyjikura a fost confirmată, cea a Coroplast – nu. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a declarat anterior că Coroplast – specializată în producerea cablajului auto – se va reorienta spre alt tip de activitate, însă nu se va retrage din țara noastră.
Alaiba; „O mincinoasă ordinară”
Pe 5 august, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a comentat afirmațiile Nataliei Morari cu privire la situația companiei Sumitomo. Oficialul le-a calificat ca fiind un „fals”.
Potrivit lui, compania nu intenționează să-și încheie activitatea în țara noastră. „Este cea mai adevărată minciună, inventată pe loc gol. Am discutat chiar acum cu conducerea companiei. Nu există nici un motiv oricât de distant ca acest subiect să aibă vreo substanță”, a menționat el.
Ministrul a infirmat și faptul că Sumitomo ar fi fost amendată. „Ca și mai sus, zero dovezi. Zero surse citate. Zero referințe. Doar o propoziție citită convingător și expresiv la cameră. Nu a fost eliberată nici o amendă”, a precizat acesta.
Totodată, Dumitru Alaiba a recunoscut că Sumitomo se află într-un proces de judecată cu Consiliul Concurenței, sugerând însă că firma nu ar fi încălcat nimic.
„Compania are o istorie veche de peste cinci ani cu Consiliul Concurenței. Inițiată încă de guvernele oligarhilor. Această investigație a ajuns în judecată, iar următoarea ședință este în octombrie. La ședință a fost invitat și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Vom reprezenta acolo interesele economiei și investitorilor”, a comunicat acesta.
Astfel, ministrul Economiei a acuzat-o pe Natalia Morari că ar fi o „mincinoasă” și că ar vrea să impiedice avansarea țării noastre pe drumul spre Uniunea Europeană, care este promovat de actualele autorități centrale.
„Cândva poate și era jurnalistă credibilă în fața comunității internaționale, în centrul atenției donatorilor, partenerilor, societății, acum a ajuns o mincinoasă ordinară, care ridică în slăvi noile sale rude – spălători de miliarde, promovându-i drept mari experți, economiști și vizionari. Cert e că acum această lansatoare de minciuni are cu totul alte obiective decât să avansăm Moldova pe calea europeană a libertății și democrației. Fiți vigilenți, vă rog. Am impresia că din aceeași sursă vor fi încă multe minciuni”, a conchis Dumitru Alaiba.
***
Natalia Morari activează de peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a declarat că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.
Înainte de izbucnirea acestui scandal, Natalia Morari a susținut partidul de guvernământ PAS și președintele țării, Maia Sandu – lucru recunoscut chiar de către ea. Ulterior, însă, aceasta a început să aducă constant acuzații autorităților centrale ale țării.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!