O minoră din Moldova, impusă să cerșească în Rusia de doi soți din Nisporeni: cuplul și-a aflat pedeapsa
Full Article 3 minutes read

O minoră din Moldova, impusă să cerșească în Rusia de doi soți din Nisporeni: cuplul și-a aflat pedeapsa

Doi soți din Republica Moldova vor sta câte 12 și 13 ani la închisoare, după ce au determinat o adolescentă să cerșească în Rusia. Inițial, tinerei i s-a promis că va avea grijă de persoane cu nevoi speciale. La fața locului, aceasta a fost pusă să cerșească iar dacă își reținea sume din banii cerșiți era agresată fizic. Pe lângă închisoare, instanța a decis ca soții să-i achite tinerei $1000. 

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat despre condamnarea la 12 și 13 ani închisoare a doi soți din Nisporeni, după ce au determinat o adolescentă să cerșească în Oriol, Rusia.

Potrivit sursei, adolescenta a plecat în Federația Rusă în 2010. Pe lângă aceasta, ea avea un copil pe care l-a lăsat cu mama ei.

Faptele au avut loc începând cu 2010 și au continuat până în 2013, atunci când cei doi soți au plecat cu adolescenta de trei ori în statul străin. În acest sens, soții au discutat întâi cu mama adolescentei, care în câteva luni urma să facă 18 ani. Aceasta le-a dat pașaportul fiicei și și-a dat acordul prin procură ca aceasta să călătorească cu ei, în afara țării. Astfel, fiica și-a lăsat copilul cu mama și a plecat din țară, cu speranța câștigării celor $200/lună promiși de cei doi”, au declarat reprezentanții PCCOCS.

Sursa a menționat că tânăra era agresată dacă încerca să-și rețină sume din banii cerșiți.

Deși inițial i-au comunicat că ar fi urmat să aibă grijă de persoane cu grade invaliditate, în fapt, aceasta era impusă să îl conducă pe unul din ei pe scaun cu rotile la locația în care acesta cerșea, dar și să cerșească în rând cu el, cu afișul scris în rusă: „Ajutați-mă, pentru pâine”.  Procurorii PCCOCS și ofițerii de urmărire penală au stabilit și faptul că adolescenta era presată psihologic și agresată fizic ca să continue să cerșească, atunci când refuza să o facă ori dacă nu le dădea seara celor doi toți banii, iar pașaportul ei rămăsese în posesia soților condamnați, astfel încât nu avea de ales”, au declarat procurorii.

Ulterior, potrivit sursei, tânăra a revenit în Republica Moldova cu cei doi soți. Atunci ea împlinise 18 ani. Iar pentru a nu pleca din nou în Rusia, aceasta și-a dat foc la pașaport.

După această primă plecare, au urmat altele două. Astfel, chiar dacă a dat foc pașaportului, ca să prevină alte episoade de cerșetorie, inculpații au revenit cu aceeași promisiune de muncă onorabilă și remunerare îndestulată. În acest scop, aceștia au și participat financiar la perfectarea noului pașaport. (…) Totuși, în cele câteva luni din a doua plecare-n Rusia, situația ilegală s-a repetat. Iar așa cum starea financiară a familiei era deplorabilă, tânăra a devenit victima soților inculpați și pentru a treia oară”, au relatat procurorii.

Sursa a mai declarat că în 2016, tânăra cu vârsta de 23 de ani a aflat despre faptul că are dreptul să depună plângere împotriva celor doi soți care au nedreptățit-o, pe când era minoră.

Prin urmare, instanța de judecată a dispus nu doar pedepsirea prin închisoare a celor doi soți cu vârste de 57 și 60 ani, ci și i-a impus să-i achite tinerei suma de $1000 din remunerarea neonorată”, au precizat reprezentanții PCCOCS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: