adevărul.ro

O moldoveancă a accidentat o fetiță pe o pârtie din România: Acum este obligată să îi achite daune morale

O femeie din Republica Moldova a fost obligată de Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş din România să îi plătească daune morale de 30.000 de lei românești (122 304.24 MDL) unei fetiţe de nouă ani pe care a accidentat-o pe pârtie. Sentinţa nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Baia-Mare, părinţii unei fetiţe de nouă ani au dat-o în judecată pe femeia din Republica Moldova cerându-i daune morale pentru un accident produs în ianuarie 2018, pe pârtia „Şuior”, comunică Adevărul.ro.

Fetiţa în vârstă de nouă ani era împreună cu instructorul de schi pe pârtie în momentul în care femeia care venea din spate a lovit-o în plin provocându-i o fractură de tibie pentru care a avut nevoie de 75-80 de zile de îngrijiri medicale.

„De la producerea accidentului este urmărită de coşmaruri şi flash-back-uri ale traumei, se trezeşte în timpul zilei cu sentimentul că se întâmplă din nou. Trăieşte cu teama că niciodată nu va mai putea să fie cum a fost, că tot timpul va fi oprită de sentimentul de frică în a încerca să mai participe la activităţi care presupun interacţiunea altor persoane. Mai mult, în lunile imediat următoare după accident aceasta nu a putut să nu treacă prin şocul de a vedea că este împiedicată să meargă la şcoală fără bastoane”, a arătat avocatul angajat de părinţii fetei, în proces.

Moldoveanca dată în judecată a încercat să dea vina pe instructorul de schi

Moldoveanca dată în judecată s-a apărat susţinând că fetiţa accidentată „se afla în însoţirea unui instructor profesionist de schi, acesta având obligaţia permanentă de supraveghere şi coordonare a minorilor pe durata cursurilor, tocmai în vederea evitării incidentelor bazate pe lipsa de experienţă sau pe neatenţie”.

Femeia a mai spus că „toate sporturile prezintă un anumit grad de risc în ceea ce priveşte accidentarea, astfel că în acest caz concret, scopul instructorului era de a o duce pe minoră într-o zonă în care aceasta să nu fie expusa unui risc ridicat de coliziune cu schiorii mai în vârstă”.

„Este evident că minorii necesită o supraveghere atentă şi responsabilă pe durata cursurilor de schi, fiind cei mai predispuşi accidentărilor. Însăşi convenţia privitoare la acordarea lecţiilor de schi dintre victimă şi instructor presupune în mod necesar o obligaţie de diligenţă, de protecţie şi de instruire din partea acestuia”, a mai arătat femeia dată în judecată, în proces.

Judecătorii de la Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş au găsit-o vinovată pe femeie de producerea accidentului. Turista a fost obligată să îi achite fetiţei rănite daune morale de 30.000 de lei românești.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Președinția explică de ce 5 persoane au rămas fără cetățenie: s-au înrolat în armata rusă din regiunea transnistreană

Președinția a venit cu explicații în cazul celor cinci persoane care au rămas fără cetățenia Republicii Moldova, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens. Potrivit instituției prezidențiale, măsura a fost luată în urma unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a constatat că persoanele vizate s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană.

„Procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a declarat consilierul prezidențial, Igor Zaharov, pentru NewsMaker.

Amintim că cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie, după ce președinta Maia Sandu a semnat un decret în acest sens pe 17 iulie. Decizia poate fi, totuși, contestată în instanță, conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: