O nouă televiziune de știri va apărea în Moldova – 3,14 TV. Lewicka-Pahomova speră să atragă granturi din finanțarea presei libere
Full Article 4 minutes read

O nouă televiziune de știri va apărea în Moldova – 3,14 TV. Lewicka-Pahomova speră să atragă granturi din finanțarea presei libere

Consiliul Audiovizualului (CCA) a eliberat licență pentru 3,14 TV, un nou post de televiziune informativ, al cărui director este Elena Lewicka-Pahomova, jurnalistă de la NTV-Moldova. NM s-a interesat, ce va conține grila de emisie a noii televiziuni și din ce mijloace urmează să fie întreținută aceasta.

Consiliul Audiovizualului a luat decizia cu privire la eliberarea licenței de emisie pentru postul de televiziune 3,14 TV în cadrul ședinței din 23 septembrie. Pentru decizia de acordare a licenței au votat șapte membri ai CCA prezenți la ședință.

Elena Lewicka-Pahomova, directorul postului tv, a comunicat că din echipa noii televiziuni vor face parte persoane cu o experiență bogată – „10-20 de ani”: jurnaliști, operatori, regizori și producători. În același timp, ea a precizat, de ce televiziunea se va numi 3,14 TV. „Aceasta este o constantă (numărul π – NM). Ne dorim să fim stabili pe piață”, a remarcat Lewicka-Pahomova.

Potrivit afirmațiilor sale, noul post de televiziune va avea o altă abordare a știrilor și evenimentelor. „Ne dorim o abordare mult mai profundă [în reflectarea știrilor și a evenimentelor]. Dorim să prezentăm alți oameni de la ecrane”, a menționat prezentatoarea, adăugând că la emisiunile acestui post tv vor fi experți în domeniul politologiei, economiei și culturii.

Lewicka-Pahomova a menționat pentru NM că intenționează să renunțe la abordarea clasică a știrilor la televiziune. „Acestea s-au epuizat. Canalele de Telegram, rețelele sociale, NM depășesc cu mult [televiziunea] în ce privește prezentarea știrilor. Vom discuta în emisie directă, cu experți din diferite domenii, despre ceea ce a fost pe parcursul zilei”, a remarcat Lewicka-Pahomova.

O nouă televiziune de știri va apărea în Moldova - 3,14 TV. Lewicka-Pahomova speră să atragă granturi din finanțarea presei libere

Telegram

Ea a mai adăugat că în grila de emisie a postului de televiziune ar putea fi emisiuni culturale, precum și programe în limbile minorităților etnice care locuiesc în Moldova: ucraineană, bulgară și găgăuză. În același timp, Lewicka Pahomova intenționează să prezinte personal emisiuni în limba română.

Compania „Constanta Media”, al cărei director este Lewicka-Pahomova, a primit licența de emisie pentru acest post de televiziune. Fondatorul „Constanta Media” este asociația obștească „Media Content”, care a fost fondată la 8 iulie 2021. Elena Lewicka-Pahomova este și directorul acesteia. Informații deschise despre membrii consiliului de observatori al acestui ONG nu există. Elena Pahomova nu a răspuns la întrebarea NM, cine este fondatorul respectivei asociații. „Cred că numele meu este suficient pentru a demonstra seriozitatea proiectului”, a spus jurnalista, remarcând că alte persoane vor anunța personal, public, despre aceasta, dacă vor dori. 

Totodată, jurnalista nu a dezvăluit numele angajaților postului de televiziune, motivând prin faptul că nu poate face acest lucru atâta timp cât nu au fost încheiate contractele. Referindu-se la finanțarea proiectului, Pahomova a menționat că mizează „pe propriile forțe”. „În formatul în care preconizăm să lucrăm sunt necesare deocamdată resurse puține. [Pe viitor] intenționez să merg pe calea presei independende, să obțin granturi. E posibil să conectez Patreon (o platformă de donații pentru proiectele din domeniul artelor – NM)”, a concluzionat jurnalista. În același timp, ea a subliniat faptul că nici creditele nu au fost anulate în Moldova.

Elena Lewicka-Pahomova este jurnalistă și prezentatoare. Ea prezintă o emisiune la NTV, un post de televiziune din holdingul media „Exclusiv Media”, care aparține deputatului Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță.

Anterior, ea a activa la postul de televiziune NIT, apoi a fost director de programe și a prezentat talk-show-ul «Заметки на полях» (o emisiune de autor) de la Publika TV. După aceasta, de la sfârșitul anului 2013 până în luna iulie 2016, a activat la «Первый Приднестровский» („Primul în Transnistria”) de la Tiraspol: mai întâi, a deținut funcția de redactor-șef, apoi cea de director de programe. Mai târziu, a deținut funcția de producător general la RTR-Moldova.

Jurnalista a mai fost scenarist al ciclului de filme documentare „Istoria Moldovei”, care au fost lansate sub patronajul președintelui Igor Dodon. Din anul 2017, a fost șefa comisiei pentru mass-media și comunicare pe lângă președintele Dodon.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: