Facebook.com

O nouă televiziune de știri va apărea în Moldova – 3,14 TV. Lewicka-Pahomova speră să atragă granturi din finanțarea presei libere

Consiliul Audiovizualului (CCA) a eliberat licență pentru 3,14 TV, un nou post de televiziune informativ, al cărui director este Elena Lewicka-Pahomova, jurnalistă de la NTV-Moldova. NM s-a interesat, ce va conține grila de emisie a noii televiziuni și din ce mijloace urmează să fie întreținută aceasta.

Consiliul Audiovizualului a luat decizia cu privire la eliberarea licenței de emisie pentru postul de televiziune 3,14 TV în cadrul ședinței din 23 septembrie. Pentru decizia de acordare a licenței au votat șapte membri ai CCA prezenți la ședință.

Elena Lewicka-Pahomova, directorul postului tv, a comunicat că din echipa noii televiziuni vor face parte persoane cu o experiență bogată – „10-20 de ani”: jurnaliști, operatori, regizori și producători. În același timp, ea a precizat, de ce televiziunea se va numi 3,14 TV. „Aceasta este o constantă (numărul π – NM). Ne dorim să fim stabili pe piață”, a remarcat Lewicka-Pahomova.

Potrivit afirmațiilor sale, noul post de televiziune va avea o altă abordare a știrilor și evenimentelor. „Ne dorim o abordare mult mai profundă [în reflectarea știrilor și a evenimentelor]. Dorim să prezentăm alți oameni de la ecrane”, a menționat prezentatoarea, adăugând că la emisiunile acestui post tv vor fi experți în domeniul politologiei, economiei și culturii.

Lewicka-Pahomova a menționat pentru NM că intenționează să renunțe la abordarea clasică a știrilor la televiziune. „Acestea s-au epuizat. Canalele de Telegram, rețelele sociale, NM depășesc cu mult [televiziunea] în ce privește prezentarea știrilor. Vom discuta în emisie directă, cu experți din diferite domenii, despre ceea ce a fost pe parcursul zilei”, a remarcat Lewicka-Pahomova.

Telegram

Ea a mai adăugat că în grila de emisie a postului de televiziune ar putea fi emisiuni culturale, precum și programe în limbile minorităților etnice care locuiesc în Moldova: ucraineană, bulgară și găgăuză. În același timp, Lewicka Pahomova intenționează să prezinte personal emisiuni în limba română.

Compania „Constanta Media”, al cărei director este Lewicka-Pahomova, a primit licența de emisie pentru acest post de televiziune. Fondatorul „Constanta Media” este asociația obștească „Media Content”, care a fost fondată la 8 iulie 2021. Elena Lewicka-Pahomova este și directorul acesteia. Informații deschise despre membrii consiliului de observatori al acestui ONG nu există. Elena Pahomova nu a răspuns la întrebarea NM, cine este fondatorul respectivei asociații. „Cred că numele meu este suficient pentru a demonstra seriozitatea proiectului”, a spus jurnalista, remarcând că alte persoane vor anunța personal, public, despre aceasta, dacă vor dori. 

Totodată, jurnalista nu a dezvăluit numele angajaților postului de televiziune, motivând prin faptul că nu poate face acest lucru atâta timp cât nu au fost încheiate contractele. Referindu-se la finanțarea proiectului, Pahomova a menționat că mizează „pe propriile forțe”. „În formatul în care preconizăm să lucrăm sunt necesare deocamdată resurse puține. [Pe viitor] intenționez să merg pe calea presei independende, să obțin granturi. E posibil să conectez Patreon (o platformă de donații pentru proiectele din domeniul artelor – NM)”, a concluzionat jurnalista. În același timp, ea a subliniat faptul că nici creditele nu au fost anulate în Moldova.

Elena Lewicka-Pahomova este jurnalistă și prezentatoare. Ea prezintă o emisiune la NTV, un post de televiziune din holdingul media „Exclusiv Media”, care aparține deputatului Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță.

Anterior, ea a activa la postul de televiziune NIT, apoi a fost director de programe și a prezentat talk-show-ul «Заметки на полях» (o emisiune de autor) de la Publika TV. După aceasta, de la sfârșitul anului 2013 până în luna iulie 2016, a activat la «Первый Приднестровский» („Primul în Transnistria”) de la Tiraspol: mai întâi, a deținut funcția de redactor-șef, apoi cea de director de programe. Mai târziu, a deținut funcția de producător general la RTR-Moldova.

Jurnalista a mai fost scenarist al ciclului de filme documentare „Istoria Moldovei”, care au fost lansate sub patronajul președintelui Igor Dodon. Din anul 2017, a fost șefa comisiei pentru mass-media și comunicare pe lângă președintele Dodon.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Din 14 iulie, aplică la ediția de toamnă 2025 a Programului de Internship Endava

Începând cu data de 14 iulie, Endava lansează oficial perioada de aplicare pentru Programul de Internship – ediția de toamnă 2025. Poți aplica acum accesând pagina oficialǎ.

Programul se adresează celor care doresc să își construiască o carieră în domeniul IT, să dobândească experiență practică și să învețe direct de la profesioniști din industrie. Internshipul oferă o oportunitate excelentă de a face parte dintr-un mediu de învățare activ și dinamic, contribuind la dezvoltarea abilităților tehnice și profesionale.

Domeniile de învățare disponibile în ediția de toamnă 2025:

  • Applications Management: DevOps Engineer / Salesforce / MS Dynamics
  • Development: .NET / Java / Python și Frontend
  • Testing: Java Automation
  • Data: Data Engineering

Informații esențiale despre Program:

  • Durata: Septembrie – Decembrie 2025
  • Format: Cinci zile pe săptămână, șase ore pe zi, cu prezență fizică la biroul Endava
  • Experiență practică: Participanții vor lucra la proiecte reale, sub îndrumarea specialiștilor IT
  • Networking: Oportunitatea de a interacționa cu colegii și comunitatea Endava

Integrarea AI – o componentă cheie

Un element distinctiv al acestei ediții îl constituie integrarea soluțiilor AI în platformele Salesforce și Microsoft Dynamics. AI-ul devine tot mai relevant în automatizarea fluxurilor de lucru și personalizarea interacțiunilor digitale. Participanții vor experimenta: AI Builder (Power Platform) şi Einstein AI (Salesforce).

Astfel, vor putea explora tehnologii care contribuie la eficiența operațională și la optimizarea deciziilor de business.

Pentru cine este programul?

Internshipul este potrivit pentru studenți în ultimul an de facultate, masteranzi, absolvenți sau pofesioniști care doresc o reconversie profesională în IT.

Este important ca aplicanții să aibă: abilități analitice solide, gândire orientată spre soluționarea problemelor, dorință de învățare continua, cunoștințe bune de limba română și engleză, întrucât programul se desfășoară exclusiv în aceste limbi.

Cum aplici?

Înscrierile sunt deschise acum și poți aplica ușor accesând acest link.
Numărul de locuri este limitat și aplicările se pot închide mai devreme dacă este atins numărul țintă de candidați, așadar este recomandat să te înscrii cât mai curând!

Procesul de selecție include:

  • Evaluarea CV-ului
  • Un test online
  • Screening telefonic
  • Interviu tehnic la sediul Endava Chișinău

Alătură-te canalului nostru de Telegram  pentru a primi răspunsuri la întrebări frecvente și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre program.

Pentru informații suplimentare, contactează echipa noastră de recrutare la:
[email protected]

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: