O profesoară din Chișinău ar folosi un limbaj licențios în timpul orelor: a fost înregistrată. Reacția Ministerului Educației 
Full Article 4 minutes read

O profesoară din Chișinău ar folosi un limbaj licențios în timpul orelor: a fost înregistrată. Reacția Ministerului Educației 

O profesoară a unui centru de excelență din Chișinău ar fi folosit un limbaj licențios în timpul orelor. Studenții nu s-ar fi pregătit de ore, fapt ce a nemulțumit-o. Administrația instituției de învățământ s-a autosesizat și a creat o comisie de etică, în același timp a declarat că profesoara vizată „este un cadru didactic profesionist” și „un șef de secție cu o vastă activitate administrativă”. Ministerul Educației a spus că va monitoriza acțiunile întreprinse la nivelul instituției de învățământ în acest caz și a îndemnat cadrele didactice „să dea dovadă de respect și toleranță față de copii”. 

Potrivit One TV, mai mulți studenți de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău se plâng că o profesoară utilizează limbaj licențios în timpul orelor.

Studenții au înregistrat profesoara. „Umblăm și facem ce vrem și cum vrem și încă mai venim în clasă. Urât, obraznică și o matahală proastă. Eu nu taxez lucrurile astea ca lucruri normale. Eu sunt … de lucru. Patru ceasuri dorm noaptea”, ar fi menționat profesoara. Din înregistrarea audio se înțelege că studenții nu s-ar fi pregătit de ore, fapt ce a nemulțumit-o pe profesoară.

Postul de televiziune a luat legătura cu câțiva studenți ai Centrului de Excelență. „Noi, studenții, suntem foarte tare presați anume din partea dumneaei. Are un comportament foarte agresiv, foarte vulgar vorbește, dacă cumva nu ne supunem ordinelor doamnei, suntem și mai mult înjosiți”, a comunicat unul din studenți.

Administrația instituției de învățământ s-a autosesizat și a creat o comisie de etică. „Ancheta de serviciu activează și ulterior vor fi comunicate toate deciziile care o să le ia Comitetul de etică și Comisia care activează în cadrul anchetei de serviciu”, a spus directorul Centrului de Excelență Mariana Negrean. În același timp, potrivit șefiei instituției, profesoara vizată „este un cadru didactic profesionist în ceea ce privește disciplinele stomatologice, este un șef de secție cu o vastă activitate administrativă care a avut-o pe parcursul anilor”.

Pe perioada anchetei, profesoara a fost suspendată din funcție.

Ministerul Educației și Cercetării a declarat că „s-a autosesizat cu referire la cazul în care o profesoară de la un centru de excelență din capitală ar fi folosit un limbaj licențios în timpul orelor”.

„Instituția de învățământ a inițiat o anchetă pe marginea acestui caz, fiind sesizată încă la sfârșitul săptămânii trecute”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

Ministerul a mai spus că va continua să monitorizeze acțiunile întreprinse la nivelul instituției de învățământ privind acest caz.

„Ministerul Educației și Cercetării condamnă orice tip de comportament neadecvat și violență, inclusiv verbală, în mediul școlar, indiferent asupra cărui cerc de subiecți este îndreptată. Îndemnăm cadrele didactice să dea dovadă de respect și toleranță față de copii, să respecte normele de conduită și să fie un exemplu de comportament. Fiecare copil are dreptul să studieze în cadrul unui mediu prietenos și protectiv pentru dezvoltare”, au comunicat reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

***

Nu este primul caz de acest gen în Republica Moldova într-o instituție de învățământ. „Tu – rahat ce ești”, „închide gura ta spurcată”, tu „muc ce ești”. Așa calificative a utilizat o profesoară în raport cu elevii clasei a șasea a unui liceu din capitală. NewsMaker a intrat în posesia unei înregistrări audio de la această „activitate educativă” făcută de unul dintre elevi. Poliția capitalei și Procuratura Generală s-au autosesizat și au anunțat că vor demara investigații. Ministrul Educației Dan Perciun a declarat că profesoara nu trebuie să se regăsească în sistemul de învățământ. Totuși, Perciun a precizat că Ministerul Educației nu poate să concedieze cadrul didactic întrucât nu este fondatorul instituției de învățământ în care aceasta activează. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: