„O să dea câte 3 mii de lei pe lună până la votare”. Percheziții în toată R.Moldova în dosarul coruperii alegătorilor AUDIO
Full Article 4 minutes read

„O să dea câte 3 mii de lei pe lună până la votare”. Percheziții în toată R.Moldova în dosarul coruperii alegătorilor AUDIO

În toată Republica Moldova au loc percheziții. Acțiunile au loc în cadrul cauzei penale pornită pe faptul creării și conducerii unei organizații criminale, spălare de bani, coruperea alegătorilor, precum și finanțarea ilegală cu scop de influențare a alegerilor și referendumului din 20 octombrie. Informația a fost comunicată de Poliția Republicii Moldova. Oamenii legii au prezentat și două înregistrări audio din cauza penală dar și imagini cu lucruri ale blocului „Victorie”, dar și a partidului „Șansă” – apropiate politicianului fugar Ilan Șor. 

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, împreună cu procurorii anticorupție, efectuează percheziții pe 10 octombrie.

Oamenii legii au adăugat că acțiunile sunt o continuare a seriei de percheziții începute, pe 8 octombrie, pe întreg teritoriul țării.

„Acțiunile au loc în cadrul cauzei penale pornită pe faptul creării și conducerii unei organizații criminale, spălare de bani, coruperea alegătorilor, precum și finanțarea ilegală cu scop de influențare a Alegerilor și Referendumului din 20 octombrie curent. Cu detalii vom reveni pe parcurs”, au comunicat reprezentanții poliției, atașând și două înregistrări audio.

„O să dea fa câte 3 mii de lei pe lună până la votare, trebuie să vii la vreo adunare măcar să te vadă lumea, știi?”, a comunicat o femeie în înregistrarea audio.

Într-o altă secvență audio, un bărbat a comunicat că este reprezentant al blocului „Victoria” și a declarat: „Uitați-vă, pe 25 septembrie, trebuia să vă vină un mesaj prin PSB în sumă de 14 205 și a doua încă de 28 550, ați primit?”.

„Tu știi la Orhei cât se dau la aceștia… la activiști? (…) 60 de mii de ruble”, a comunicat o altă persoană din înregistrarea audio.

În continuare, poliția a prezentat mai multe imagini cu bani dar și lucruri cu inscripția blocului „Victorie”, dar și partidului „Șansă”.

Oamenii legii din Republica Moldova investighează o schemă desfășurată de o organizație criminală condusă de Ilan Șor, în interesul Federației Ruse, pentru coruperea alegătorilor din țara noastră.

Pe 1 octombrie, la Comrat, au fost efectuate peste 50 de percheziții. Acțiunile au avut loc în cauza penală pornită „pe fapte de spălare de bani, falsificarea rapoartelor financiare și finanțarea ilegală a unui partid politic”. Cinci persoane au fost reținute. Ar fi mobilizat cetățenii la proteste, contra bani. Ofițerii CNA și procurorii au documentat și „plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației „ПСБ” a Băncii din Federația Rusă „Promsviazibank””. Detalii AICI. Menționăm că în august 2024, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii rusești „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia, „adaosurile” lui Șor în valoare de 2 mii de lei. Detalii AICI.

Și în dimineața zilei de 3 octombrie, în Republica Moldova, au avut loc mai multe percheziții. Poliția a raportat că „persoanele afiliate organizației criminale, conduse de Ilan Șor” au fost instruite să racoleze oameni pentru participarea la scrutinul din 20 octombrie contra unor sume de bani. Cei racolați urmau să fie anunțați, în ajunul alegerilor, ce candidat să voteze și să aleagă opțiunea „Nu” la referendum. Grupul criminal organizat ar fi format inclusiv din persoane care se află pe teritoriul Federației Ruse, printre aceștia: 130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, 1 927 președinți de sector, peste 50 000 activiști și peste 70 000 simpatizanți. Ultimii ar fi persoanele racolate și remunerate lunar cu sume de până la 1800 lei. Detalii AICI.

Pe 7 octombrie, CNA a efectuat percheziții în localitatea Jora de Jos, raionul Orhei, în dosarul de finanțare ilegală a unei formațiuni politice. Ar fi vorba despre așa-zisul Bloc „Victoria – Победа”, care este format din partidele controlate de oligarhul fugar Ilan Șor. În urma descinderilor, oamenii legii au ridicat circa 1 milion de lei și au reținut o persoană. Detalii AICI.

Tot pe 7 octombrie, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că oamenii legii au depistat într-o mașină în care se aflau doi tineri 13 cutii cu pliante electorale. Conform imaginilor video publicate de Inspectorat este vorba de pliantele așa-zisului Bloc „Victoria” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia. În materiale apare și imaginea oligarhului fugar. De asemenea, unul dintre indivizi a predat 36 200 euro, proveniența cărora nu a putut să o justifice. Cazul avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: